Buckinghamska palača: kralj Karel III. ima raka

Magazin 05. Feb 202419:16 > 21:39 2 komentarja
Kralj Karel III.
Toby Melville/REUTERS

Med zdravljenjem povečane prostate so pri kralju Karlu III. odkrili raka, so sporočili iz Buckinghamske palače. Njegove obveznosti v javnosti so do nadaljnjega odpovedane, še vedno pa bo opravljal vlogo vodje države.

Kralj Karel III. ima raka, so sporočili iz Buckinghamske palače. Ne gre za raka na prostati, so pa bolezen odkrili med nedavnim zdravljenjem povečane prostate, piše BBC. Podrobnosti o vrsti raka ali stopnji niso razkrili.

Kralj je v ponedeljek tako tako začel z zdravljenjem. Iz Buckinghamske palače so sporočili, da “ostaja pozitiven glede zdravljenja in se veseli, da se bo čim prej vrnil k polni javni službi”.

Njegove obveznosti v javnosti so do nadaljnjega odpovedane, še vedno pa bo opravljal vlogo vodje države. Pričakovati je mogoče, da bodo 75-letnega kralja med zdravljenjem nadomeščali člani kraljeve družine.

V Združenem kraljestvu monarha, ki ne more opravljati uradnih dolžnosti, nadomeščajo namestniki. Trenutno so to kraljica Camilla, princ William, princesa Ana in princ Edward. Te funkcije pa ne moreta opravljati princa Harry in Andrew, ki nista več zaposlena člana kraljeve družine. Vendar se je iz javnosti začasno umaknil tudi prestolonaslednik William, ki pomaga soprogi Kate po operaciji trebuha. Glede na napovedi naj bi se sicer še ta teden vrnil k javnim obveznostim.

Karel je oba sinova osebno obvestil o svoji diagnozi. S princem Williamom naj bi bila v rednih stikih. Princ Harry, ki živi v Združenih državah Amerike, je z očetom govoril. V prihodnjih dneh bo odpotoval v Združeno kraljestvo.

Na zadnje se je v javnosti pojavil v nedeljo, ko se je udeležil maše v Sandringhamu. Množici zbranih je kralj pomahal.

Pred več kot tednom dni je v zasebni londonski bolnišnici opravil poseg na prostati. Kralj se je odločil, da bo o svojem zdravljenju prostate javno spregovoril, da bi več moških spodbudil k pregledu prostate, so takrat sporočili iz palače. Kralj naj bi bil vesel, da je povečal ozaveščenost, piše BBC. Spletna stran nacionalnega zdravstvenega sistema je namreč zabeležila porast števila vprašanj o boleznih prostate.

Vrstijo se odzivi

Več britanskih politikov, tudi premier Rishi Sunak in vodja opozicijskih laburistov Keir Starmer, je kralju zaželelo popolno in hitro okrevanje. Sunak je na omrežju X ob tem zapisal, da mu vse dobro želi celotna država.

Tiskovni predstavnik ameriškega State Departmenta Vedant Patel je izrazil sožalje kralju in njegovi družini ob tej zelo žalostni novici. Dodal je, da so člani administracije ameriškega predsednika Joeja Bidna v mislih z njim in kraljevo družino. Biden pa je dejal, da je zaskrbljen zanj in da upa, da se bosta kmalu slišala po telefonu.

Oglasil se je tudi bivši predsednik ZDA Donald Trump, ki ga je v odzivu na družbenih medijih označil za čudovitega človeka. Dodal je, da molijo za njegovo hitro in popolno okrevanje.

Kanadski premier Justin Trudeau mu je poslal najboljše želje ter prav tako zaželel hitrega okrevanja.

Karel III. je na prestolu nasledil svojo mamo, kraljico Elizabeto II., ki je po 70 letih na prestolu umrla 8. septembra 2022 v starosti 96 let.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje