Po raziskavi sezonsko menjavo pnevmatik opravi le 42 odstotkov voznikov

Magazin 12. Nov 202217:15
gume
Profimedia

Raziskava, ki jo je Goodyear izvedel med 4.000 vozniki iz 8 evropskih držav, ugotavlja, da se evropski vozniki med seboj bistveno razlikujejo v ravni znanja, izkušenj in priprav na vožnjo v najhladnejših mesecih leta. Evropskim voznikom največ preglavic povzročajo poledenele ceste, sezonsko menjavo pnevmatik pa opravi 42 odstotkov voznikov.

V raziskavi so sodelujočim zastavili številna vprašanja o voznih navadah v zimskih mesecih, znanju in navadah, povezanih s pnevmatikami, ter poznavanju lokalne zakonodaje. Največ znanja o vožnji pozimi so pokazali vozniki v Romuniji, kjer je 79 odstotkov anketiranih voznikov seznanjenih s specifičnimi prednostmi in razlikami med zimskimi in celoletnimi pnevmatikami, kar je občutno več kot v katerikoli drugi sodelujoči evropski državi. Francija in Italija sta na primer pokazali manj znanja (56 oz. 69 odstotkov), v Združenem kraljestvu pa je poznavanje prednosti in razlik med zimskimi in celoletnimi pnevmatikami najslabše, saj obsega 34 odstotkov. Poleg tega večina romunskih voznikov (56 odstotkov) pred potovanjem v tujino preveri predpise, ki glede zimske vožnje veljajo v posamezni državi.

zimske pnevmatike
Profimedia

Najbolj zastrašujoč led, sledita sneg in megla

Sodelujoči v raziskavi so navedli, da se najbolj bojijo vožnje po poledenelih cestah, pri čemer je 14 odstotkov anketirancev poročalo, da ne bi nikoli vozili v takšnih razmerah. Temu sledi sneg, ko se na ceste ne bi odpravilo 12 odstotkov, nato megla (6 odstotkov) in močan dež (4 odstotki). Poljska je edina država, kjer ledu niso uvrstili na sam vrh, saj je njihova glavna skrb vožnja v megli. O največji samozavesti pri vožnji v vsakršnih razmerah so poročali vozniki v Luksemburgu.

Profimedia

Več kot polovica voznikov menja pnevmatike samo ob obrabi

Raziskava je razkrila, da več kot polovica anketiranih evropskih voznikov (58 odstotkov) menja pnevmatike takrat, ko so obrabljene ter ne sledi sezonski menjavi letnih oz. zimskih pnevmatik. Države, kjer večina voznikov menja pnevmatike glede na sezono, so Poljska (83 odstotkov), Romunija (70 odstotkov), Luksemburg (57 odstotkov) in Nemčija (54 odstotkov). Poljska ima največji delež voznikov, ki menjajo pnevmatike glede na sezono, kar se povezuje tudi z večjo samozavestjo pri vožnji v snegu, kjer je Poljska na drugem mestu (takoj za Luksemburgom). Države, kjer je sezonska menjava pnevmatik najmanj pogosta, navajajo večje ravni zaskrbljenosti glede vožnje v neugodnih razmerah. Sneg pomeni izziv zlasti za Italijo in Španijo, pri čemer ob prihodu zime na zimske pnevmatike preide 36 odstotkov italijanskih in 12 odstotkov španskih voznikov.

zimske pnevmatike
Profimedia

Zimske pnevmatike za boljši oprijem

K večji samozavesti na cesti pozimi v veliki meri pripomorejo kakovostne zimske pnevmatike. Tehnologije, ki omogočajo večjo elastičnost pnevmatike pri nizkih temperaturah, s tem izboljšujejo oprijem na snegu in ledu. K varnejši vožnji lahko prispeva tudi tehnologija, ki omogoča boljšo in lažjo pretvorbo zavornih sil v oprijem ter s tem krajšo zavorno pot na suhi ali mokri podlagi. Pri izboru zimskih pnevmatik bodite zato pozorni na njihove tehnološke lastnosti, da bo vožnja kar se da varna in prijetna.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.