Poglejte v nebo: kmalu po novem letu prvi meteorski dež, potem pa mrk in komet

Magazin 30. Dec 202312:00 2 komentarja
kvadrantidi, meteroski dež, meteorski roj
Foto: PROFIMEDIA

V noči na četrtek bomo lahko na nebu opazovali prvi meteorski roj v novem letu, Kvadrantide. V letu 2024 pa bomo lahko opazovali tudi delni lunin mrk in komet.

V noči iz srede (3. januar) na četrtek bo svoj vrhunec doživel meteorski roj (ali dež) Kvadrantidov.

Gre za vsakoletni pojav v začetku januarja, povzroča pa ga Zemljin prehod skozi pot kometa 2003 EH. Za Kvadrantide je značilno veliko število utrinkov. V povprečju je na temni lokaciji vidnih 110 utrinkov na uro, ob vrhuncu pa glede na navedbe v Wikipedii do 200. Po pogostosti utrinkov je ta meteorski roj drugi, več jih imajo le Geminidi, ki se pojavljajo decembra. Povprečna hitrost utrinkov v meteorskem roju Kvadrantidov je okoli 41 kilometrov na sekundo.

Nebo nad Slovenijo bo sicer v prihajajočem tednu dokaj pogosto prekrito z oblaki, zato bo meteorski roj viden le občasno v nekaterih delih države.

Prestopno leto 2024 glede na napovedi ne bo postreglo s številnimi zanimivimi nebesnimi pojavi. Bo pa 18. septembra iz Srednje Evrope viden delni lunin mrk, oktobra pa bo mimo Zemlje letel komet C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS. Komet so odkrili januarja letos, 13. oktobra prihodnje leto pa bo na razdalji 70 milijonov kilometrov letel mimo Zemlje. Soncu se bo najbolj približal 28. septembra, okoli tega datuma pa bo tudi jasno, ali bo njegov rep mogoče z Zemlje videti s prostim očesom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje