Katere so še pomembne romarske poti v Evropi poleg Jakobove poti ali El Camino

Magazin 26. Jun 202207:00 1 komentar
Romanje
Profimedia

Romanje prihaja iz italijanske besede Roma (Rim), pomeni potovanje v versko pomemben kraj. Pogosto se za romanje uporablja tudi izraz božja pot. Romanje je razširjeno v večini ver (islam, budizem, judaizem ...), pri krščanstvu pa romanja ne poznajo protestanti. Katoliki na romanja hodijo že od 8. stoletja, glavni cilji romarjev so bili od tedaj trije kraji: Jeruzalem, Rim in Santiago de Compostela.

V poznem srednjem veku, ko so bili verniki prepričani, da nosijo krivdo, niso več hodili v Rim, da bi pobožno počastili grobove prvih apostolov, temveč so hodili po ”odpuščanje grehov”. Ker pa niso vsi verniki imeli možnosti za tako dolga romanja, so se začele graditi ”domače” božje poti. Pri nas so najbolj pomembna romarska središča Stara Gora nad Čedadom, Sveta gora pri Gorici, Brezje, Ptujska Gora … Za vas smo pogledali, katere so najbolj znane in danes najbolj priljubljene evropske romarske poti, na katere se danes odpravijo tudi pohodniki, ki si želijo le aktivnega odklopa od vsakdana.

St. Cuthbert’s Way, Škotska–Anglija

Melrose – Holy Island Lindisfarne, 100 kilometrov, 5 dni

Škotska
Profimedia

Pot Svetega Cuthberta se imenuje po svetniku iz 7. stoletja, ki je deloval v teh krajih. Za časa svojega življenja je postal škof okraja in izjemno spoštovana oseba. Romanje poteka po čudoviti pokrajini ob škotsko-angleški meji od mesta Melrose do svetega otoka Lindifarne, kjer je škof pokopan. Za več informacij kliknite tukaj.

Via Francigene, Švica

Pontarlier – Veliki Sv. Bernard, 183 kilometrov, 10 dni

Via Francigena
Profimedia

Via Francigena je ime starodavne romarske poti, ki poteka iz Anglije preko Francije in Švice v Rim. Švicarski odsek poteka od francoskega mesta Pontalier, ki leži ob meji s Švico, do slovitega gorskega prelaza na meji z Italijo. Pot velja za eno najbolj slikovitih in tudi seveda gorskih romarskih poti, nekaj časa poteka tudi ob Ženevskem jezeru. Za več kliknite tukaj.

Via De La Plata, Španija

Sevillia–Astorga, 740 kilometrov, 36 dni

Če želite prehoditi Španijo od juga (Andaluzije) do severa (pokrajina Leon) je Srebrna (Plata) pot kot nalašč za vas. Pot poteka skozi zgodovinska mesta in kraje, malo pred ciljem ali pa tudi iz Astorge pa pot lahko nadaljujete do Galicije in mesta Santiago de Compostela. Več tukaj.

Via Podiensis, Francija

Le Puy-en-Velay

Saint-Jean-Pied-de-Port, 740 kilometrov, 30 dni

Via Podiensis
Profimedia

Via Podiensis je ena izmed štirih zgodovinskih Jakobovih poti v Franciji, ki se združijo in se nadaljujejo po isti poti do Santiaga. Pešpot pelje od mesteca Le Puy-en-Velay v Auvergni do Saint-Jean-Pied-de-Port v Pirenejih.

Münchner Jakobsweg, Nemčija

München–Lindau, 290 kilometrov, 15 dni

Nemška katoliška pot se začne v bavarski prestolnici, konča pa se na otoku ob Bodenskem jezeru, kjer se tudi priključi romarskim potem proti Santiagu de Composteli v Španiji. Otok Lindau je s kopnim povezan preko mostu in z železniškim nasipom. Več tukaj.

Camino Frances, Španija

Saint-Jean-Pied-de-Port, Santiago de Compostela, 780 kilometrov, 31 dni

Francoska pot do Santiaga je najbolj priljubljena in obiskana romarska pot v Evropi. Začne se v francoski vasici v Pirenejih, konča pa po 780 kilometrih in 31 dneh v Galiciji. Santiago je poleg bolj znanih Rima in Jeruzalema najbolj pomembna romarska katoliška pot zaradi legende, ki pravi, da je leta 813 pastir iz Galicije opazil zvezdo, ki je sijala samo na neko polje. Po ukazu škofa Teodomira je bilo mesto raziskano in odkrita je bila marmornata grobnica. Napis na kamnu je razodel, da gre za posmrtne ostanke “Jakoba sina Zebedeja in Salome”. Zato se romanje v Santiago imenuje tudi Jakobova pot. Školjka pokrovača je v srednjem veku predstavljala opravljeno romanje v Compostelo in so si jo romarji s ponosom pripenjali na oblačila ali vgrajevali v hišne zidove. Ohranila se je kot simbol Jakobove poti, ki se še danes uporablja. Za več informacij kliknite tukaj. 

Via di Francesco, Italija

La Verna–Assisi, 180 kilometrov, 11 dni

Via di Francesco je del poti, ki vodi v večno mesto Rim, ta del pa je posvečen Sv. Frančišku in njegovemu delu. Pot se konča pred njegovo impresivno baziliko v mestu Assisi v Umbriji. Za vse informacije kliknite tukaj.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.