Policisti bodo dobili precej bolj zanesljivo opremo za nadzor voznikov

Magazin 30. Dec 202213:15
Policijska avtomobila
Fotografija je simbolična (Foto: Srdjan Živulović/BOBO)

Gre za vseevropsko rešitev, ki jo že preizkušajo na Irskem.

Substance, ki vplivajo na posameznikovo sposobnost vožnje, so velik problem za varnost v prometu, ne le v Sloveniji, temveč tudi v tujini. Sem ne štejemo zgolj alkohola, temveč tudi prepovedane droge, ki imajo lahko še hujši vpliv na sposobnost vožnje. K sreči pa evropsko združenje prometnih policij pripravlja novo rešitev za ugotavljanje kršitev.

Po besedah združenja, poznanega pod imenom Roadpol, bi lahko ”liziko”, kot jo poznamo danes, nadomestil nov sistem, ki bo prinašal precej večjo zanesljivost. Vozniki, pri katerih trenutni test pokaže prisotnost prepovedanih substanc v krvi, morajo namreč na odvzem krvi, saj šele ta pogosto prikaže pravilen rezultat.

Avtocestna policija
Borut Živulović/BOBO

Novi test deluje na podoben sistem kot antigenski test, kakršnega uporabljajo za preverjanje prisotnosti virusa covid-19, rezultati pa naj bi bili znani v med dvema in osmimi minutami. Hkrati naj bi test omogočal preverjanje prisotnosti kanabisa, kokaina in opiatov pa tudi amfetaminov in metamfetaminov, snovi, ki jih danes na terenu z metodami, ki so v uporabi, ni mogoče odkriti.

Novi test za prisotnost drog je razvilo nemško podjetje Securetec, in čeprav je še vedno v razvoju, ga na Irskem policisti že uporabljajo. Preostale evropske policije naj bi ga na drugi strani prejele v bližnji prihodnosti.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.