Poljska dobiva novo avtomobilsko znamko, tu so prve podrobnosti

Magazin 30. Nov 202210:30 0 komentarjev
Izera
Izera

Predstavila je že prva dva prototipa, pri realizaciji pa bo veliko vlogo igral tudi koncern Geely.

Poljska velja za največji avtomobilski trg v Evropi, ki nima svoje avtomobilske znamke. Tako sicer ni bilo vselej, saj je v času socializma tam delovala znamka FSO, ki pa je že pred leti ob odprtju poljskega trga drugim znamkam prenehala delovati. A velikost tamkajšnjega trga v kombinaciji s spremembami in priložnostmi, ki jih prinaša elektromobilnost, kar sama kliče po lastni avtomobilski znamki.

Pred časom je tako skupina ElectroMobility Poland (EMP) najavila ustanovitev povsem nove avtomobilske znamke, Izera, ki bo proizvajala izključno električne avtomobile. Predstavitev so tedaj pospremili z razkritjem dveh prototipov, ki bosta najverjetneje doživela tudi serijsko proizvodnjo. Zdaj pa v javnost prihajajo nove in še bolj spodbudne novice.

Izera je namreč sklenila dogovor s kitajskim koncernom Geely, ki bo na Poljsko dobavljal svojo električno platformo SEA, ki jo sicer uporablja tudi za svoja vozila. Izera bo ob tem postala prva znamka zunaj okrilja kitajskega koncerna, ki bo lahko uporabljala omenjeno platformo. Ta bo nato služila kot osnova za izdelavo lastnih avtomobilov.

Izera bo oba predstavljena avtomobila proizvajala v lastni tovarni v mestu Jaworno na jugu Poljske, podrobnosti pa doslej še niso znane. Pričakovati je, da bo šlo za cenovno dostopne avtomobile, ki bi pozneje utegnili prepričati tudi preostale evropske trge. Kdaj bodo prva vozila zapeljala na trg in kolikšna bo letna proizvodnja, zaenkrat še ni znano.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!