10 najlepših ljubljanskih cerkva, ki jih lahko občudujete kot turisti

Potovanja 03. Mar 202310:30
stolnica ljubljana
DDD

Na vseh potepanjih po svetu, po velikih in majhnih mestih, verniki in neverniki radi zavijejo tudi na ogled najbolj zanimivih in največjih lokalnih cerkva. V domačem okolju pa velikokrat kar pozabimo, da imamo tudi pred nosom nekaj izrednih arhitekturnih mojstrovin, ki so vredne oglede.

Ljubljana se lahko pohvali s kar nekaj zares lepimi cerkvami, od majhne Plečnikove na Barju do stolnice Stolnica svetega Nikolaja. Obiskali smo 10 cerkev in sprehod končali za Bežigradom, v džamiji.

Uršulinska cerkev svete Trojice

ursulinska cerkev
DDD

Nunska cerkev, kot jo tudi imenujejo, je bila zgrajena po naročilu bogatega ljubljanskega trgovca Jakoba pl. Schellenburga v letih 1718- 1726 in je delo kranjskega deželnega arhitekta furlanskega rodu Carla Martinuzzija v padovanskem baročnem slogu. Vzhodna stran cerkve, ki gleda na Kongresni trg, je eno najizvirnejših ljubljanskih pročelij in je izjemno plastično oblikovana.

Cerkev Srca Jezusovega

cerkev tabor
DDD

Cerkev, ki pripada misijonskemu redu lazaristov, stoji na Taboru ter je sezidana v neogotskem slogu. Cerkev je bila zgrajena leta 1883 po načrtih graškega arhitekta Adolfa Wagnerja, ki je pri nas zaslužen še za cerkev v Šmartnem pri Litiji in cerkev na Teharjah. Prav vsak Ljubljančan in turist mora opaziti to zares zanimivo cerkev, ki stoji v kotu parka Tabor in nasproti Etnološkega muzeja.

Stolnica svetega Nikolaja

stolnica
DDD

Stolnico nadškofije Ljubljana, ki stoji med Mestnim trgom in tržnico, so zgradili leta 1706 po načrtih kapucinskega brata Florencijana in italijanskega umetnika Andrea Pozza. Stolnica sodi med najpomembnejše baročne spomeniki v državi, stoji pa na mestu, kjer je bila sredi 13. stoletja majhna in preprosta romanska cerkev, ki so jo svojemu zavetniku svetemu Nikolaju postavili ljubljanski ribiči.

Cerkev Marijinega oznanjenja ali Frančiškanska cerkev

FRančiškanska cerkev
DDD

Cerkev s samostanom na Prešernovem trgu velja za najbolj prepoznavno ljubljansko posvetno stavbo, saj je skupaj s Tromostovjem skoraj najbolj prepoznavna “fotografrafija” slovenskega glavnega mesta. Zasnovana je kot zgodnjebaročna enoladijska bazilika z dvema vencema stranskih kapel. Zgrajena je bila leta 1660, zvonika sta bila postavljena šele leta 1719, triramno stopnišče pa je dobila v prvi polovici 19. stoletja ob regulaciji Prešernovega trga.

Cerkev sv. Jerneja ali Stara cerkev

stara cerkev
DDD

Cerkev v spodnji Šiški ob Celovški cesti je prvič omenjena v listinah iz 14. stoletja. Obstajajo listine, ki pričajo, da so 30. oktobra leta 1370 pred cerkvijo Habsburžani z Beneško republiko podpisali sporazum o vrnitvi Trsta Benetkam v zameno za 75.000 zlatnikov. Na zadnje je bila prenovljena pred 2. svetovno vojno, ko je veliki Jože Plečnik izdelal načrt za popolno preureditev cerkve – pročelja, nov odprt hodnik, uredili stopnišče, zasadili drevje. Stara cerkev je kar pogosta orientacija točka Ljubljančanov, ko se pogovarjajo, kje je kaj v Šiški.

Cerkev sv. Janeza Krstnika ali Trnovska cerkev

trnovo
DDD

Prvotna cerkev v Trnovem je bila zgrajena leta 1753, današnjo podobo v neoromanskem slogu pa je dobila leta 1897 po načrtih arhitekta Raimunda Jeblingerja iz avstrijskega Linza. Dolgoletni župnik Trnovske cerkve je bil tudi slovenski pisatelj Fran Saleški Finžgar, poleg cerkve pa je stanoval arhitekt Jože Plečnik, oba pomembna možaka sta bila tudi velika prijatelja. Pred Trnovsko cerkvijo je po nekaterih pričevanjih pesnik France Prešeren prvič srečal svojo ljubezen Julijo Primic.

Cerkev sv. Frančiška Asiškega

cerkev šiška
DDD

Župnišče in frančiškanski samostan v Spodnji Šiški so v celoti zgradili po načrtih največjega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika med leti 1924 in 1932. Notranji oltarji so tudi Plečnikovo delo, medtem ko je slikanje fresk opravil akademski slikar, frančiškan pater Blaž Farčnik. Cerkev je bila 28. julija 2021 dodana na seznam Unescove svetovne dediščine v okviru vpisa Dela Jožeta Plečnika v Ljubljani – urbano oblikovanje po meri človeka.

Pravoslavna cerkev sv. Cirila in Metoda

pravoslavna crkev
DDD

Cerkev slovenske veje srbske pravoslavne cerkve stoji v neposredni bližini Narodne galerije, Moderne galerije in parka Tivoli v Ljubljani. Cerkev je bila dokončana leta 1936 po načrtih Momira Korunovića, ki mu je kot osnova služila srednjeveška srbska pet kupolna cerkev na bazi grškega križa.

Evangeličanska cerkev Primoža Trubarja

cerkev ljubljana
DDD

Luteranska cerkev je edina cerkvena stavba Evangeličanske cerkve augsburške veroizpovedi v Ljubljani. Dokončana je bila leta 1851 v neoromanskem slogu po načrtih arhitekta Gustava Lahna in posvečena leta 1852.

Džamija

džamija
L.T.

Objekt Islamske skupnosti za potrebe verskega obredja in druženja muslimanov v Sloveniji na Parmovi ulici so po številnih zapletih dokončali leta 2020 po načrtih arhitekturnega biroja Bevk Perovič. Biro je za objekt v slogu monumentalne arhitekture dobil Plečnikovo nagrado.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.