Bi se peljali po cesti, ki izgine dvakrat na dan? (FOTO)

Magazin 14. Mar 202319:43 2 komentarja
Passage du Gois
PROFIMEDIA

Čeprav je vzdolž celotne dolžine francoske ceste Passage du Gois postavljena svetlobna signalizacija, ki opozarja na višanje morske gladine, obenem pa vozniki neprestano kličejo pristojne agencije, da preverijo stanje, se vedno najdejo tisti, ki so prepričani, da lahko prehitijo plimo.

Passage du Gois je cesta na zahodu Francije, ki povezuje mesto Beauvoir sur Mer z otokom Noirmoutier, natančneje z vasjo Barbâtre na tem otoku. Poteka skozi Baie de Bourgneuf, enega najpomembnejših krajev za nabiranje ostrig v regiji.

Cesta je dolga malce več kot štiri kilometre, njena posebnost pa je, da dvakrat na dan izgine, saj jo zalije morje, piše hrvaški portal Punkufer.hr.

Passage du Gois
PROFIMEDIA

Ko nastopi plima, cesta namreč ostane meter in pol do štirih metrov pod morsko gladino. Zaradi tega je za voznike lahko precej nevarna. Vsako leto na cesti steče 15 do 30 reševalnih akcij voznikov, ki jim plime ne uspe prehiteti. Cesta je prav tako spolzka in prekrita z muljem, pogosto vidljivost poslabšuje tudi megla.

Prvič naj bi bila cesta, tedaj sicer še kot pešpot, omenjena že v 9. stoletju. V 19. stoletju so bili ob poti postavljeni reševalni stolpi, v katere so se lahko, kot piše Punkufer.hr, zatekli tisti, ki jih je ujela plima. Iz istega razloga stolpi tam ostajajo še danes.

Čeprav je bil leta 1971 zgrajen most, ki povezuje Noirmoutier s celino, je cesta za obiskovalce še vedno zelo privlačna. Danes se čeznjo dnevno pelje več kot tisoč vozil, poleti pa skoraj 2.500.

Passage du Gois
PROFIMEDIA

Da bi se izognili nezgodam neizkušenih turistov, so se po navedbah portala Punkufer.hr lokalne oblasti z nekaterimi ponudniki avtonavigacijskih storitev celo dogovorile, naj uporabnikom svojih zemljevidov cesto odsvetujejo. Trenutno stanje na cesti si lahko obiskovalci in domačini ogledajo tudi na posnetku v živo.

Passage du Gois in njena okolica je sicer najbolj znana po nabiranju ostrig. Od leta 2017 je območje klasificirano kot območje nacionalnega interesa in naravni spomenik. Že desetletja tukaj poteka tudi tekaška dirka Foulées du Gois, kjer se več kot tisoč tekačev pomeri s časom in plimovanjem.

Foulées du Gois Foulées du Gois
PROFIMEDIA
Passage du Gois Passage du Gois
PROFIMEDIA
Passage du Gois Passage du Gois
PROFIMEDIA
Passage du Gois Passage du Gois
PROFIMEDIA
Passage du Gois Passage du Gois
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje