Čudoviti slapovi v naši bližini, za katere mnogi še niso slišali

Potovanja 30. Okt 202206:16 1 komentar
Una
PROFIMEDIA

Narodni park Una je znan po svojih naravnih lepotah, smaragdni reki in zelenju. Leži nedaleč od Slovenije, ob meji med Bosno in Hercegovino in Hrvaško in blizu Plitviških jezer. Una pomeni ena, edina, edinstvena. In njeno ime to popolnoma opravičuje.

“Una! Una!” so vzklikali rimski vojaki, ko so ob prihodu v ta kraj zagledali reko. Vsaj tako pravi legenda. Una pomeni ena, edina, edinstvena – in njeno ime to popolnoma opravičuje. Del narodnega parka in reke Una še posebej izstopata po lepoti. “Štrbački buk” – 25-metrski slap, leži na približno 300 m nadmorske višine.

Predstavlja najvišji in – po mnenju mnogih – najlepši slap v Narodnem parku Una. Po njem se zlivajo slapovi reke Une.

Štrbački buk
PROFIMEDIA

Moč slapov je čutiti v hrupu in kapljicah, ki so razpršene na vse strani, kar pride še kako prav kot osvežitev sploh v vročih poletnih dneh. Ni presenetljivo, da je slap ena najbolj obiskanih točk tega bosansko-hercegovskega nacionalnega parka, poleg Martin Broda in Kulen Vakufa.

Po poteh so postavljene informacijske table, s pomočjo katerih lahko obiskovalci spoznajo naravne lepote in kulturnozgodovinsko dediščino tega območja. Za adrenalinske odvisnike pa je na voljo rafting. V nasprotju z nekaterimi mirnejšimi rekami vas bo rafting na Uni zabaval in utrudil.

Rafting
PROFIMEDIA

Una je kaskadna reka nebrzdane narave in smaragdne barve, ob kateri lahko občudujete slapove, rečne otoke in brzice. Po njej je nacionalni park dobil tudi ime, izvira pa v hrvaški vasici Donja Suvaja. Obiskovalcu padejo v oči tudi arheološka najdišča, ostanki številnih utrdb in srednjeveških mest, kot so Kliševićev stolp, otomanska utrdba Havala ter mesta, kot so Orašac, Ostrovica in Rmanj.

Una
PROFIMEDIA

V začetku 20. stoletja so bili na obali reke Une mlini, podobni koliščem, lesenim hišicam nad vodo. V takšnih koliščih so živeli pripadniki plemena Japodi, ki so naseljevali to območje, danes pa njim v čast stoji prelepo turistično središče Japodski otoki, piše punkufer.hr.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje