Direktor hotela želel privarčevati in skoraj uničil priljubljeno hrvaško plažo

Potovanja 22. Maj 202419:37 0 komentarjev
PLAŽA
Vodice, Hrvaška (Foto: PROFIMEDIA)

Iz priljubljenega obmorskega mesta na Hrvaškem prihaja zgodba, kako je direktor hotela skoraj uničil del obale. Plažo je zasul s kupi peska, s tem pa prekršil zakon.

Hrvaška obmorska mesta se pospešeno pripravljajo na začetek turistične sezone. Nekateri lastniki turističnih namestitev, ki z urejanjem namestitev in okolice ne želijo zapraviti preveč, ob tem uporabijo tudi težko razumljive (ali celo nezakonite) prakse.

Iz priljubljenega obmorskega mesta Vodice, ki je zaradi živahnega dogajanja priljubljeno predvsem med mladimi, prihaja zgodba o nepremišljenem uničevanju obale, ki ji je botrovalo varčevanje.

Te dni so se namreč na plaži pred hotelom Olympia znašli visoki kupi peska. Pesek, pomešan z zemljo, so na obalo pripeljali z velikimi kamioni, nato pa ga pustili ležati ob morju.

Ena izmed mimoidočih sprehajalk je dogajanje fotografirala in posnela. “Odkar je nov lastnik prevzel hotel Olympia v Vodicah, je bila plaža zelo slabo vzdrževana. Tole pa je še slabše, kot če bi plažo pustili na miru,” je ob fotografijah pripisala sprehajalka, ko jih je posredovala hrvaškim medijem.

Portal Morski.hr poroča, da je lastnik hotela navožene kupe peska najverjetneje nameraval prerazporediti po plaži in tako na ‘poceni način’ urediti košček obale pred hotelom. S tem pa je prekršil zakon o pomorskem dobrem in morskih pristaniščih, kjer piše, da je samostojno zasipavanje obale in odlaganje materiala ob morsko obalo prepovedano.

Za zasipanje obale se lahko uporablja le za to primeren neonesnaženi zemeljski material. Povedano drugače: z izjemo čistega peska ali gramoza zasipavanje plaž sploh ni dovoljeno in se obravnava kot prepovedana gradnja na obmorskem pasu.

Hrvaški portal Morski.hr je po prejemu obvestila bralke takoj posredoval in o nezakonitem posegu v obalo obvestil občinsko redarstvo mesta Vodice.

Na teren so takoj poslali policista, ki je preprečil uničevanje obale. “To ne spada na obalo. Direktorju smo naročili, da mora kupe do jutri odstraniti,” so še zapisali na redarstvu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!