Evropsko mesto, ki ga turisti najbolj “dušijo”, je na Hrvaškem

Potovanja 09. Jun 202305:56 0 komentarjev
Dubrovnik, Stradun, Hrvaška, turiati
PROFIMEDIA

Potem ko so Dubrovnik uporabili kot Kraljevi pristan v Igrah prestolov, je mesto doživelo naval turistov. Po številu turistov na prebivalca je prehitelo celo Benetke.

Pozabite na Benetke ali Pariz, evropsko mesto, ki ga turisti najbolj dušijo, je Dubrovnik na Hrvaškem, piše spletna stran mensjournal.com.

Leta 2019 je na prebivalca Dubrovnika prišlo kar 36 turistov. To kažejo podatki iz študije britanske platforme za rezervacije počitnic Holidu, ki je letos analizirala letne podatke o številu turistov, ki so leta 2019 (torej še pred pandemijo covida) obiskali najbolj turistična mesta v Evropi, in jih primerjala s številom prebivalstva teh mest. Dubrovnik si je prvo mesto prislužil predvsem zato, ker ima v primerjavi z drugimi mesti relativno malo prebivalcev (42.000), mesto pa zadnja leta obiskuje vedno več turistov. Če bi šteli samo domačine, ki živijo v starem mestnem jedru, ki ga turisti najbolj oblegajo, pa bi bilo to razmerje še višje. Na drugem mestu so Benetke z 21 turisti na prebivalca, Pariz pa je na primer šele na enajstem mestu z devetimi turisti na prebivalca.

Dubrovnik, Hrvaška, Dalmacija, turizem, turisti, Srđ
PROFIMEDIA

Če podatke spremenimo v številke, je Dubrovnik v zadnjem letu pred pandemijo obiskalo več kot poldrugi milijon turistov. To pa je še vseeno manj kot recimo leta 2016, ko so v mestu imeli več kot 3,3 milijona nočitev, v avgustu tistega leta pa so samo v enem dnevu prodali več kot 10.000 vstopnic za ogled starega mesta. Tudi zato so v Dubrovniku sprejeli nekaj ukrepov, da bi zmanjšali število turistov, ki obiščejo mesto na Unescovem seznamu svetovne dediščine.

Spletna stran velik obisk Dubrovnika pripisuje temu, da so staro mesto ob Jadranu uporabili kot sceno za Kraljevi pristan v HBO-jevi uspešni seriji Igra prestolov, saj naj bi mesto v letih po prvem predvajanju serije doživelo strm porast obiska turistov.

Obalno hrvaško mesto je tako uspelo prehiteti Benetke, drugo slavno mesto ob Jadranskem morju, ki se že desetletja “utaplja” v turistih, piše mensjournal.com.

Na seznamu jima sledita Brugge v Belgiji in Rodos v Grčiji, ki si delita tretje mesto z 21 turisti na prebivalca. Peterico najbolj obleganih zaključuje Reykjavik na Islandiji s 16 turisti letno na prebivalca. Med mesti je večina pričakovanih, na primer Pariz, Praga, Atene, Firence ali Antalya, prvo deseterico pa zaključuje mnogim manj znani Talin. Na seznamu 20 mest ni Londona, ki ga sicer vsako leto obišče več milijonov ljudi, vendar ima tudi mesto več milijonov prebivalcev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!