Firence izganjajo Airbnb iz zgodovinskega središča

Potovanja 06. Jun 202318:13 0 komentarjev
Firence, Italija, duomo, katedrala
Firence/PROFIMEDIA

Firence se srečujejo s pomanjkanjem stanovanj za prebivalce, ker jih lastniki raje oddajajo turistom. Mesto se je odločilo za ukrepanje.

Oblasti v Firencah so napovedale prepoved novih kratkoročnih zasebnih počitniških najemov v zgodovinskem središču renesančnega mesta.

Ukrep je del prizadevanj, da bi prebivalcem mesta, študentom in tistim, ki v njem delajo polni delovni čas, zagotovili dovolj stanovanj, ki bi bila tudi cenovno dostopna, piše britanski Independent. V zadnjih letih namreč v Firencah primanjkuje stanovanj za omenjene skupine na račun oddajanja sob in apartmajev za turiste, predvsem za kratkoročne najeme, kamor sodi tudi priljubljeni Airbnb. Po italijanski zakonodaji je kratkoročni najem opredeljen kot obdobje, krajše od 30 dni.

Firence imajo približno 11.000 zasebnih nepremičnin, ki jih lastniki oddajajo za kratkoročni najem, nadvse priljubljen je Airbnb. Od teh jih je v zgodovinskem središču 8.000. V središču nameravajo prepovedati le nove kratkoročne najeme, že obstoječih pa ne bodo prepovedali, bodo pa lastnikom ponudili davčno spodbudo. Če bodo te nepremičnine spremenili v dolgoročne najeme, bi jim za tri leta odpisali davke, s čimer bi lastnikom potencialno omogočili več tisoč evrov prihranka, je napovedal firenški župan. Kdaj naj bi ukrep začel veljati, še ni znano.

Zaradi turizma poskočile cene dolgoročnih najemnin

Firence pa niso edino italijansko mesto s takšno težavo.

Podobno je v Benetkah, ki jim je italijanska vlada dovolila, da lahko omejijo število dni za oddajanje nepremičnin v turistične namene – na največ 120 dni v letu. Benetke so doslej edino italijansko mesto, za katero velja tak ukrep. Leta 2021 so firenške in beneške oblasti italijanski vladi poslale skupen “decalogo” (“10 zapovedi”), v katerem so določile deset točk. Turistični mesti sta želeli, da se te uresničijo, ko se bodo turisti po pandemiji covida-19 začeli vračati. Eden od ukrepov, ki so jih želele, je bila omejitev kratkoročnih najemov.

Zahtevo so obrazložile z ugotovitvijo, da kratkoročni najemi spodbujajo “praznjenje zgodovinskih središč zaradi skokovite rasti najemnin za srednje- in dolgoročna obdobja”. Mesti sta takrat zahtevali, da bi kratkoročno oddajo najemnin omejili tako, da bi posamezen lastnik lahko kratkoročno oddajal največ dve nepremičnini, posamezne nepremičnine pa za največ 90 dni v letu.

Župan: “Samovoljen ukrep mesta potreben, če hočemo, da se kaj premakne”

Napovedano prepoved kratkoročnih najemov v zgodovinskem središču Firenc je tamkajšnji župan Dario Nardella opisal kot “drzno”, a pravno upravičljivo, piše Independent.

“Če ne bomo poskusili s ’politično motečimi’ dejanji, se nihče ne bo premaknil,” je dejal. Ukrep naj bi bil “politično moteč”, ker so se zanj Firence odločile na lastno pest, brez pristanka ali posvetovanja z vlado v Rimu. Italija ima namreč posebno ministrstvo za turizem, ki ga trenutno vodi Daniela Santanchè. Spor zaradi turističnih najemnin se vleče že vrsto let. Pred kratkim so študentje v Firencah, pa tudi v drugih italijanskih mestih, kot sta Milano in Rim, v študentskih naseljih kampirali v šotorih in tako protestirali proti pomanjkanju cenovno dostopnih stanovanj zanje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!