Je to najdražji maraton na svetu? Prijavnina stane več kot 20 tisočakov

Potovanja 06. Apr 202411:48 1 komentar
maraton na severnem polu
Foto: PROFIMEDIA

Za ljubitelje teka je največji dosežek preteči maraton. Slovencem najbolj znan je gotovo ljubljanski, potekajo pa na vseh koncih sveta. Nekaterim pa običajni maratoni niso dovolj velik izziv, zato se odpravijo na severni pol, kjer tečejo pri temperaturah od -20 do -40 stopinj Celzija.

Maratoni potekajo po vsem svetu – od Ljubljane do New Yorka, pa vse do Seula. Najbolj priljubljeni so tisti, ki se tradicionalno odvijajo na ulicah Pariza, Londona, Berlina, New Yorka in Bostona – spomladi ali jeseni.

Čeprav je za udeležbo na teh maratonih treba plačati zajetno prijavnino, tudi do 300 evrov, se zaradi velikega zanimanja in omejenega števila mest vsi zainteresirani ne morejo prijaviti.

Tisti, ki jim izziv “navadnega maratona” ni dovolj, pa se lahko udeležijo najsevernejšega in verjetno najdražjega maratona, ki poteka na severnem polu. 18. izvedba po vrsti je predvidena za 13. april 2024, prijavnina pa znaša kar 21.900 evrov. Ker pa je prijavnina precej visoka, pa morajo nekateri za to, da se ga udeležijo, vzeti tudi kredit.

maraton na severnem polu
Maratonci tečejo pri temperaturah med -20 in -40 stopinj Celzija (Foto: PROFIMEDIA)

Poleg prijavnine je v ceno vključen prevoz z letalom do ledenega tabora na severnem polu, namestitev v ogrevanih bivališčih, hrana, medalje in ostale drobnarije.

Najbolj zanimivo od vsega? Udeleženci tečejo pri temperaturah od -20 do -40 stopinj Celzija in po zmrznjeni površini Arktičnega oceana, zato morata biti tako oprema kot trening za tek prilagojena tem ekstremnim razmeram.

Doslej ga je uspešno preteklo 430 moških in 104 ženske iz 54 držav.

maraton na severnem polu maraton na severnem polu
Foto: PROFIMEDIA
maraton na severnem polu maraton na severnem polu
Foto: PROFIMEDIA
maraton na severnem polu maraton na severnem polu
Foto: PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje