Je to naslednja top destinacija na Mediteranu? Šef največje agencije navdušen

Potovanja 18. Maj 202411:09 1 komentar
Smeti ob plaži v Draču
Plaža v Draču (PROFIMEDIA)

Albanija bi lahko bila naslednja velika turistična destinacija na Mediteranu, meni Sebastian Ebel, glavni izvršni direktor največje turistične agencije v Evropi, Tui.

“Albanija je odlična država,” je za britanski The Independent dejal Sebastian Ebel, izvršni direktor nemške turistične agencije Tui. “Sem velik oboževalec Albanije in mislim, da bi tam morali in lahko naredili več. Na našem dnevnem redu je, da si trg ogledamo. Mislim, da so priložnosti ogromne in ne bi me presenetilo, če bi tam začeli pomemben program.”

Ebel je na možnost ponujanja počitnic v Albaniji pomislil že pred desetimi leti, ko se je prvič pridružil upravi podjetja Tui. Toda takrat ni uspel nikogar prepričati, da vloži v to destinacijo.

Tui je trenutno v Albaniji prisoten z dvema letoma na teden med Brusljem in Tirano, ki ju opravi njegova belgijska podružnica. Medtem imajo nizkocenovni letalski prevozniki obsežen program iz Združenega kraljestva. Ryanair in Wizzair trikrat na dan letita v Tirano iz svojih matičnih londonskih letališč Stansted in Luton. Ryanair v državo leti tudi z Birminghama, Bristola, Manchestra in Edinburgha.

Sebastian Ebel, Tui
Glavni izvršni direktor turistične agencije Tui Sebastian Ebel (Foto: PROFIMEDIA)

“Pridemo nazaj”

Marlene in Bernard Kayley iz mesta Preston sta se pravkar vrnila s potovanja po Albaniji in za The Independent povedala, da sta imela “čudovitih pet dni”.

Čas sta si razdelila med prestolnico in glavnim letoviščem Drač. O slednjem je gospa Kayley dejala: “Naš hotel, Villa One Beach, je bil, kot pove že ime, na čudoviti čisti plaži. Odličen hotelski kuhar nam je vsak večer ponudil tradicionalno albansko kulinariko – ne z menija, samo vprašal je, kaj nam je všeč. V Albanijo se vsekakor vrnemo.”

Decembra je albanska ministrica za turizem Mirela Kumbaro za The Independent povedala: “Ciljamo na turizem višjega razreda v Albaniji.” Ministrica, katere naloge vključujejo tudi okolje, je dejala, da si “prizadeva za hotele s štirimi in petimi zvezdicami z mednarodnimi blagovnimi znamkami”.

Albanska obala
Albanska obala. Foto: PROFIMEDIA

Turizem v času komunizma

Od vseh vzhodnoevropskih narodov je Albanija v drugi polovici 20. stoletja preživela najdaljše in najbolj zatiralsko obdobje pod državnim komunizmom. Med 40-letno stalinistično diktaturo Enverja Hoxhe obisk turistov skoraj ni bil dovoljen.

Toda takrat majhno podjetje Regent Holidays je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja začelo v državo privabljati obiskovalce iz Združenega kraljestva. Nekdanji direktor Neil Taylor se spominja: “Večino sedemdesetih in osemdesetih let smo v Albanijo poslali približno 12 skupin na leto.”

“Raznolikost strank je bila velika privlačnost. Oglaševali smo se, morda precej nagajivo, v Daily Telegraphu in Morning Staru, da so ljudje, ki sicer en drugemu ne bi posvečali časa, kar naenkrat morali 10 dni preživeti skupaj v tesno povezani skupini.”

“Imeli smo brezdelne bogataše, ki so nejasno čutili, da bi morali videti, kaj je komunizem, imeli smo akademike, ki so beležili vsako izrečeno besedo in kupovali vsako publikacijo v angleščini, in imeli smo divje revolucionarje, odločene, da bodo v Albaniji našli raj in ga uvedli še v Britaniji, ko se vrnejo.

Berat
Berat, Albanija (Foto: PROFIMEDIA)

Na vidiku tudi Alžirija

Še ena država, ki meji na Sredozemlje, bi prav tako lahko kmalu sprejela britanske turistične pakete. Šef Tuija je namreč za The Independent razkril, da je nedavno govoril o odprtju počitniškega programa v Alžiriji.

“Bilo je zelo jasno sporočilo, da varnostne razmere niso tako slabe, kot si morda mislite glede na to, kar slišite v Evropi,” je dejal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje