Kaj tistim, ki se odpravljajo na hrvaško obalo, svetuje policija?

Potovanja 26. Jun 202315:27 0 komentarjev
Plaža v Rijeki
Hrvaška plaža (Foto: PROFIMEDIA)

Ob naraščajočem številu turistov pri naših južnih sosedih opažajo tudi porast tatvin. Nepridipravi so najbolj dejavni na plažah, zamikajo pa jih predvsem osamljeni nahrbtniki in torbe, ki jih kopalci med skokom v morje pustijo brez nadzora. Hrvaški policisti so zato vsem obiskovalcem podali nekaj nasvetov, s katerimi se lahko krajam izognejo.

Z vse več turisti na Hrvaških plažah so vedno bolj dejavni tudi tatovi, opozarjajo na hrvaški policiji. Kopalci v Primorsko-goranski županiji so policistom v preteklih dneh prijavili sedem tatvin, v katerih so nepridipravi devet ljudi oškodovali za okoli 3.900 evrov.

Za tatove so najbolj vabljive torbe in nahrbtniki, ki jih turisti med skokom v vodo na obali pustijo brez nadzora. Tako so s plaž na Krku, v Malinski in Baški izginili nahrbtniki šestih obiskovalcev iz Slovenije, Italije, Madžarske in Nemčije. Brez denarnice in nahrbtnika je na reški Kantridi ostal srbski državljan, enak scenarij pa se je odvil tudi na plažah v Opatiji in na Rabu. V nahrbtnikih so oškodovanci imeli tudi denar, telefone, ključe in druge vrednejše predmete.

Opisani dogodki potrjujejo, da nepridipravi izkoriščajo nepazljivost turistov med njihovo osvežitvijo v morju. Kot opozarjajo policisti, tatove najpogosteje zamikajo denarnice, telefoni in nakit. Niso pa pri kraji nič kaj izbirčni in lahko odnesejo tudi vaše ključe in sončna očala.

Hrvaška policija zato vsem obiskovalcem svetuje, da vrednejših predmetov, nakita in večjih vsot denarja s seboj ne nosijo na plažo, na torbe in druge dragocenosti pa mora vedno nekdo paziti. Turistom še priporočajo, da z denarjem in drugimi vrednimi predmeti nikar ne mahajo naokoli, dokumente pa naj hranijo ločeno od denarja, ki naj ga bo na plaži le toliko, da pokrije stroške kavic in sladoledov.

Pomembno je, da med obiskom plaže dobro zaščitimo tudi svoja prevozna sredstva. V avtomobilih morajo biti okna zaprta, vsa vrata zaklenjena, vrednejši predmeti pa skriti, ali pospravljeni drugje. Za vse kolesarje pa seveda velja, da je treba kolo varno prikleniti na drevo ali ograjo.

Seveda pa je treba v primeru tatvine takoj poklicati policijo. Na Hrvaškem jih dobite na številki 192, javili pa se vam bodo tudi prek centra za obveščanje na številki 112.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!