Hrvaški kraj s čudovitim razgledom, v katerem živi le 54 prebivalcev

Potovanja 04. Mar 202305:56
Beli
PROFIMEDIA

Severni del otoka Cres, še posebej če ga obiščete zunaj turistične sezone, vam bo razkril Kvarner v vsej njegovi divjini in nekoliko speči lepoti. O kraških pašnikih in zapuščenih pastirskih kočah, strminah in tisočletnem gozdu Tramuntana vam bodo morda pripovedovali le starejši otočani ali planinci, ki se podajo na avanturo od Porozine do Belega.

Edino naseljeno mesto na tem delu otoka je Beli, ki s strme, 130-metrske pečine hrani zgodbe o Liburnih in Rimljanih, nadzira morje in mežika Krku. Tisti, ki so vajeni širokih asfaltnih cest, bodo na poti proti Belemu morda pomislili, da so se izgubili, a bodo veseli, ko se bo odprl neverjetno lep pogled na morje.

Čeprav je Beli pred nekaj desetletji štel skoraj dva tisoč prebivalcev, danes tam živi le še 54 ljudi in veliko mačk ter beloglavih jastrebov, za katere je Cres eno zadnjih zatočišč v tem delu Evrope. Kraj se je prilagodil novim časom, in ker ni več potrebe po šoli, so v njenih prostorih odprli Center za obiskovalce in okrevališče za beloglave jastrebe.

Beloglavi jastreb, lat. Gyps fulvus, je največja ptica na Hrvaškem, z razponom kril skoraj tri metre. Z njimi med letom skoraj ne maha, zato je enkratno doživetje opazovati, kako pluje po nebu. Srečate ga le v Kvarnerju, nad Cresom, Krkom in Rabom, nikjer drugod na svetu pa ne gnezdi na pečinah nad morjem. Veliko več boste izvedeli v centru za obiskovalce, ki je odprt vse leto, z nakupom vstopnice za 6 evrov in pol (pozimi le 3 evre) pa boste neposredno pripomogli k ohranitvi zadnje hrvaške populacije beloglavih jastrebov, piše punkufer.hr.

Položaj visoko nad morjem je določal tudi zgodovino Belega, predvsem zato, ker je bil izjemnega strateškega pomena za nadzor nad plovnimi potmi. Rimljani so na mestu nekdanje liburnijske trdnjave ustanovili mesto Caput Insulae ali Glava otoka, ki je imelo popolno avtonomijo in status republike. Povezali so ga s Cresom, Osorjem in Lubenicami, še danes pa tam stoji most čez kanjon Potok, ki je edini ohranjen rimski most na tej strani Jadrana.

Popolna tišina

Beli je odlično ohranjen, in čeprav majhen, je pravo mesto. Tako prazen in zaspan je videti kot romantična kulisa, s praznim trgom in mestno ložo, cerkvijo sv. Marije in njenim zvonikom, kaskadnimi vinogradi, s katerimi se je prebivalstvo prilagodilo na ostro pečino, in seveda z razgledom kot iz pravljice.

beloglavi jastreb
PROFIMEDIA

Tudi sredi sezone boste na ozkih kamnitih ulicah Belega srečali redkokoga. Turisti se bodo zgrinjali predvsem v taverno na vhodu v mesto.

Poleg dnevnih turistov so tu tudi tisti, željni tišine, ki lahko poleti najamejo sobe. Ob vznožju Belega, poleg plaže, je tudi kamp. Ljubitelji narave bodo zagotovo oboževali gozd Tramuntana, ki poleg številnih pohodniških poti skriva kar 40 pozabljenih cerkva, sedem zgrajenih labirintov in prav toliko ekoloških poti. Sedemkilometrska pravljična pot se začne prav v Belem, o njenem stanju pa se pozanimajte v centru za obiskovalce, saj so ceste pogosto zaraščene, ovce pa jih žal še vedno ne popasejo po načrtih, piše punkufer.hr.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.