Kranj kot odličen primer trajnostnega turizma v Evropi

kranj trajnostni turizem
Profimedia

Kranj postavlja standard v obliki turizma, ki je dobra za okolje in koristi lokalni skupnosti, izvaja turistične ukrepe, ki zmanjšujejo ogljične odtise, hkrati pa opolnomoči skupnosti, da kar najbolje izkoristijo svojo lokalno turistično industrijo.

Kranj, destinacija z alpskim in mestnim pridihom, kjer z eno nogo stojiš v mestu, z drugo pa v naravi, je prejel nagrado Evropska destinacija odličnosti 2023 kot javno priznanje prizadevanjem mesta za trajnostni turizem in zeleni prehod. Nedavno objavljeno poročilo Najboljše prakse evropskih destinacij odličnosti 2023 je namenjeno ozaveščanju o trajnostnih pobudah, orodjih, ukrepih in projektih, izmenjavi najboljših praks, ki jih izvajajo destinacije, ter krepitvi medsebojnega učenja in trajnostnega razvoja turizem. V poročilu je Kranj izpostavljen kot odličen primer razvoja trajnostnega turizma. Nekatere izmed vodilnih praks gorenjskega mesta vključujejo:

Zelena ekipa: Ekipa za zniževanje ogljičnega odtisa v Kranju, ki jo sestavlja 21 članov iz različnih institucij lokalne oblasti. Zbira podatke, postavlja cilje in organizira delavnice z lokalnimi podjetji in predstavniki turistične industrije, da zagotovi izpolnitev teh ciljev.

kranj trajnostni turizem
Profimedia

SOS info center Proteus: Rovi pod starim mestnim jedrom Kranja so najbolj obiskana turistična znamenitost Kranja. Od decembra 2022 je v njih tudi info center, posvečen ohranjanju proteusa, svetovnega simbola jamske biodiverzitete. Jamski laboratorij Tular že desetletja preučuje in ščiti te dvoživke. Laboratorij v sodelovanju z mestnimi oblastmi dela še korak dlje, saj obiskovalce in domačine seznanja z ogroženo jamsko dvoživko ter pomenom podzemne vode, v kateri živi, ki je najpomembnejši slovenski vir pitne vode.

kranj trajnostni turizem
Profimedia

Kranjska dolga miza je zelena kulinarična prireditev, na kateri je sedem prestižnih kranjskih chefov pripravilo in postreglo meni s 100 % lokalnimi sestavinami za 100 obiskovalcev na vrtu gradu Khislstein. Del dobička je šel za obroke varovancev Centra za socialno delo Kranj, donacijo v višini 2000 evrov pa so namenili družini v stiski. Kranjska dolga miza je bila prva prireditev, na kateri so merili ogljični odtis in je zdaj zgled podnebju prijaznejših turističnih prireditev v Sloveniji.

kranj trajnostni turizem
Profimedia

Kranj se ponaša tudi z obsežnim omrežjem e-koles za spodbujanje trajnostne mobilnosti in izvajanjem različnih ukrepov, s čimer je leta 2021 postal najboljša občina za e-mobilnost v Sloveniji. Kranj ima namreč največji elektrificirani sistem izposoje koles v državi KRsKOLESOM z 29 postajami za 125 koles in 75 e-koles. Ta sistem je del večjega omrežja Gorenjska.bike. Slednji povezuje sedem občin v regiji in uporabnikom omogoča izposojo in vračilo koles na različnih lokacijah. Skupaj je na voljo več kot 50 postaj s 40 % koles z električnim pogonom.

kranj trajnostni turizem
Profimedia

Evropske destinacije odličnosti so pobuda EU, ki jo izvaja Evropska komisija. Njegov cilj je prepoznati in nagraditi manjše destinacije, ki so uvedle uspešne strategije za spodbujanje trajnostnega turizma s praksami zelenega prehoda. Natečaj temelji na načelu spodbujanja razvoja trajnostnega turizma na destinacijah, ki prinašajo vrednost gospodarstvu, planetu in ljudem.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.