Lažna prenočišča v Dalmaciji: “Prišli so s petimi otroki in nastal je cel kaos”

Potovanja 16. Avg 202309:35
pogled na more, apartma, Dalmacija, Hrvaška
PROFIMEDIA

Na spletu se pojavljajo lažni najemodajalci, ki ponujajo namestitev v Dalmaciji, na Facebooku pa skupine, ki jih razkrivajo.

Na straneh Facebookove skupine Črna lista najemodajalcev” (hrv. Crna lista iznajmljivača) je opisan način delovanja lažnih najemodajalcev, poroča portal dnevnik.hr. Sedeži lažnih posameznikov ali podjetij, ki ponujajo najem prenočišč na Jadranu, so običajno v tujini, na sporočila potencialnih gostov pa odgovarjajo v slabi hrvaščini, tako da imate vtis, da se pogovarjate z robotom.

Policijska postaja v Makarski je letos zaznala pet tovrstnih kaznivih dejanj, žrtve pa so bili tuji državljani, poroča Slobodna Dalmacija. Poskusom tovrstne prevare je bil letos že trikrat priča Ivo Mravičić, direktor Turistične skupnosti Tučepi. “Gre za neobstoječe ime in priimek v Tučepih oziroma za osebo, ki ima račun v Nemčiji ali Srbiji, na katerega naj bi vplačali letovanje. Na srečo so gosti še pred plačilom predujma poklicali Turistično skupnost in preverili, ali je apartma registriran,” je opisal poskus prevare.

Duje Lozina, direktor Turistične skupnosti Drvenik, pa je bil žrtev prevarantov. “Nedavno je neka ženska iz Srbije v najem ponujala namestitev v Drveniku, pri čemer je ukradla fotografijo mojih apartmajev. Prevaranti so v glavnem iz Srbije, na srečo pa zdaj obstajajo črni seznami, s pomočjo katerih so gostje bolje informirani.” Prevari je nasedlo devet ljudi, ki so vplačali nočitve. “Prišli so s petimi otroki in nastal je cel kaos,” je povedal Lozina.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.