Le uro vožnje iz Ljubljane: soteska s čudovitim slapom in visečimi mostovi

Potovanja 07. Apr 202312:24 0 komentarjev
Soteska Čepa v Avstriji
PROFIMEDIA

Soteska Čepa je skrbno skrita v najglobljem predelu avstrijskih Karavank. Kristalno čista voda, številni slapovi in slikovita pot, ki po zavitih stopnicah, mostovih in lestvah vodi do največjega med slapovi, privabljajo številne ljubitelje narave.

Avstrijska soteska Čepa (Tscheppaschlucht) velja za eno najbolj obiskanih koroških naravnih znamenitosti. Iz Ljubljane je do tja uro vožnje, pot nas vodi čez mejni prehod Ljubelj. Končna nagrada za popotnika, ki se prek visečih mostov in številnih lestev poda na urejeno pešpot, je slap Sopotniški šum, čez katerega je speljan Hudičev most.

Pot do slapa ponuja pogled na najrazličnejše rastlinske vrste, ki si utirajo prostor med strmimi skalami, zvoke hudournika pa dopolnjujejo sveže vonjave dišečih cvetlic. Najboljši čas za obisk tega naravnega bisera je zato prav pomlad. Soteska se bo za obiskovalce odprla 30. aprila, sezona pa bo trajala do 31. oktobra.

Hudičev most v soteski Čepa, Avstrija
PROFIMEDIA

Čepo sta na avstrijski strani Karavank urezala potoka Borovnica in Žabnica. Izhodišče za raziskovanje je v bližini avstrijskega kraja Podljubelj (nemško Unterloibl) na nadmorski višini 600 metrov. Na izhodišču je plačljivo parkirišče, kjer pustite osebni avtomobil in se do vstopa v sotesko odpravite peš. Na voljo je avtobus, ki obiskovalce prepelje do vhoda oziroma lahko nanj sedejo, ko se do izhodišča vračajo. Vstopnica za obisk soteske že vključuje stroške avtobusa.

Soteska Čepa v Avstriji
PROFIMEDIA

Kakšne so cene vstopnic? Odrasli bodo za obisk soteske plačali 10 evrov, študenti, upokojenci in člani pohodniških društev pa 8 evrov. Cena vstopnice za otroke do 15. leta starosti je 7 evrov, za mlajše od 15 let pa 6 evrov. Poseben popust velja za skupine 15 ljudi ali več, vsak od njih bo za vstop moral odšteti 9 evrov. V soteski so dobrodošli tudi hišni ljubljenčki.

Hoja od izhodišča do slapa Sopotniški šum, ki pada s 720 metrov nadmorske višine, traja med 1 uro ter uro in pol. Zadoščajo pohodniški čevlji in običajna športna oblačila, saj je pešpot povsod zavarovana z ograjo. Pot, ki se od parkirišča do vstopa v sotesko najprej vije skozi gozd, postreže s številnimi stopnicami in mostovi, še pred končnim ciljem pa pelje mimo treh slapov.

Soteska Čepa v Avstriji
PROFIMEDIA

Izlet v Čepo vam bo v kosti pognal tudi nekaj adrenalina. Zagotovilo zanj je že hoja čez Hudičev most. Čez pokrajino se sicer razprostirata dva Hudičeva mosta, eden je del cestne povezave, drug pa je del speljane pešpoti in se dviguje nad slapom, zato ponuja krasen razgled s ptičje perspektive.

Druga, še drznejša možnost, pa je zipline, ki je del pustolovskega parka. Ta stoji v gozdu, še pred vhodom v sotesko, in je primeren tudi za otroke. Starejši od štirih let lahko pešpot v celoti prehodijo sami, zato je izlet idealen tudi za družine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!