Ljudje zgroženi nad cenami pic na Hrvaškem: “Raje se odpeljem v Neapelj”

Potovanja 07. Maj 202410:00 16 komentarjev
pica
Foto: PROFIMEDIA

Prvomajski prazniki so na Hrvaško že privabili prve turiste, številne tudi iz Slovenije. A čeprav so visoke cene nove turistične sezone pričakovane, so bili počitnikarji vseeno negativno presenečeni nad cenami, ki so jih pričakale na Jadranu.

Poletje se že nezadržno približuje, v nekaterih obmorskih mestih na Jadranu pa se je turistična sezona že začela. In začetek turistične sezone pomeni tudi dvig cen v lokalih in restavracijah, ki pogosto dosežejo astronomske višine, piše hrvaški portal Index.hr.

Nezadovoljstvo nad temi cenami je izrazil tudi uporabnik Reddita. Objavil je fotografije jedilnega lista iz splitske restavracije in se zaskrbljeno vprašal, ali so podobne cene prisotne v vseh restavracijah v Splitu.

Presenetil ga je predvsem cenik pic. Za navadno margarito boste v tej restavraciji odšteli 13 evrov, za pico pepperoni (s pikantno salamo) 15. Za pico capricciosa (z gobami) boste plačali kar 17 evrov, prav toliko kot za vegetarijansko.

Če si zaželite nekaj posebnega, na primer pico s kozicami ali pršutom, boste morali iz žepa potegniti 19 evrov. To pa nič kaj ne ustreza primerjavam s cenami v Italiji, saj je pica v Neaplju na voljo že za 6 evrov, pišejo komentatorji.

V Sloveniji so pice zagotovo med najbolj priljubljenimi jedmi. Vendar pa so cene teh dobrot precej visoke tudi pri nas, saj za manj kot deset evrov skorajda ne boste našli nobene.

“To zimo so bile pice v Italiji na smučišču okoli 10 evrov; 17 evrov za capriccioso … Kakšna nenasitna lakota; Enosmerna letalska vozovnica za Neapelj stane 19 evrov. Raje se usedem na letalo, uživam tri dni v Neaplju, si privoščim vrhunsko pico, kot pa denar puščam našim oderuhom,” pišejo nezadovoljni komentatorji.

Visoke cene niso omejene le na pice

Če se odločite za kos mesa ali ribe, boste morali še globlje seči v denarnico. File lososa, tune ali brancina s prilogo stane 24 evrov, ocvrti lignji s krompirčkom in lignji na žaru 19 evrov, medtem ko vas bo pol kilograma škampov na žaru stal kar 37 evrov.

Tisti, ki si zaželijo mešane plošče, bodo plačali še več. Plošča za eno osebo, ki vključuje različne vrste mesa in priloge, stane 24 evrov, enaka plošča za dve osebi pa 48. Tudi vegetarijanske jedi niso izvzete iz visokih cen, saj vegetarijanski burger stane 15 evrov, zelena rižota 16 evrov, vegetarijanska solata s tofujem, avokadom, ananasom in češnjevimi paradižniki pa 17 evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje