Mesta, gradovi in vinogradi edinstvene vinske pokrajine v Toskani

Potovanja 26. Mar 202308:00
Chianti
DDD

Le nekaj regij lahko ponudi tako lepo in bogato panoramo, kot je Chianti: zelene griče, zarisane s kilometri in kilometri vinogradov in oljčnih nasadov, starodavne vasi z obzidjem, panoramske ovinkaste ceste ter zgodovinski gradove in trdnjave.

Območje Chianti v Toskani je eno najlepših v celotni regiji pa tudi najbolj znano in cenjeno med obiskovalci z vsega sveta. Meje regije Chianti niso jasno določene, vendar se na splošno razteza čez provinci Firence in Sieno, pokriva celotno območje med mestoma in se razteza na vzhod proti Valdarnu in na zahodu do Val d’Else. Vinsko območje Chianti se razteza dlje od obeh mest, vse okoli Firenc in celo proti Arezzu, Pistoi in Montepulcianu.

Pogosto boste našli sklicevanja na “florentinski chianti” in “sienski chianti” za opredelitev območij, ki so najbližja enemu ali drugemu mestu, vendar se ti pogosto nanašajo na poreklo vina v regiji Chianti.

Edinstvena pokrajina

Chianti ponuja edinstveno pokrajino z zelenimi, ”nežnimi” griči, pokritimi s širokimi polji vinogradov in oljčnih nasadov, kamnitimi vasicami, značilnimi župnijami in podeželskimi hišami v kamnu.

Chianti
DDD

Pokrajina je tako lepa in posebna, da je navdih za številne fotografije, ki nato postanejo razglednice in koledarji, razdeljeni po vsem svetu.

Mesta, gradovi in ​​vinogradi Chiantija

Chianti se razprostira od Firenc do Siene in vključuje občine Greve, Panzano, Radda, Gaiole, Castellina in Castelnuovo Berardenga.

chianti
DDD

Najboljša mesta za obisk

Obstaja veliko mest in zaselkov, ki so raztreseni po območju, znanem kot Chianti, vendar se ta članek nanaša na tiste, ki so določeni v območju, imenovanem “Chianti Classico”, najstarejšem in najbolj pristnem območju v regiji Chianti.

Greve in Chianti

Greve in Chianti številni imenujejo vrata v Chianti. To živahno mesto slovi po posebno oblikovanem trgu, ki je že od srednjega veka služil kot tržnica za gradove in obzidane vasi v okolici. Trg ima trikotno obliko in velike portike na vseh treh straneh, ki ščitijo obiskovalce pred soncem in dežjem med nakupovanjem.

greve in chinati
DDD

V središču trga dominira bronasti kip Giovannija da Verrazzana – bil je raziskovalec, ki je odkril newyorški zaliv. Na vrhu trga stoji cerkev S. Croce, prvotno srednjeveška cerkev, ki je bila že zdavnaj predelana v skladu z renesančnim arhitekturnim slogom. V cerkvi boste našli nekaj del sakralne umetnosti, vključno s triptihom, ki prikazuje Madono in svetnike Biccija di Lorenza.

Panzano in Chianti

To mesto, ki se pogosto imenuje samo “Panzano”, je najbolj naseljeno mesto v Chiantiju in leži le nekaj kilometrov južno od Greveja. Od 12. stoletja je Panzano igral pomembno obrambno vlogo za Firence in območje, ki ga je nadzoroval. Grad Panzano je bil temeljni branik za obrambo Florentinske republike med bitkami med Firencami in Sieno. Strukturo gradu je še vedno mogoče prepoznati v starejšem delu mesta, vključno s cerkvijo S. Maria, ki izvira iz leta 1200 in je bila zaporedno obnovljena v 18. stoletju v neoklasičnem slogu.

panzano
DDD

Prav prijetno se je sprehoditi po starem mestnem jedru, se vživeti v vzdušje minulih časov in sedeti na glavnem trgu ob kozarcu vina Chianti. V Panzanu je več vinskih barov in restavracij, ki ponujajo degustacijo vin. Priljubljeni kraj za obisk je Antica Macelleria Cecchini, mesnica, ki slovi po florentinskem zrezku in kjer je lastnik znan po recitiranju odlomkov iz Dantejeve Božanske komedije, medtem ko streže strankam, vsaj tako pišejo vodniki, mi tega nismo doživeli v živo.

Castellina in Chianti

Bolj proti Sieni je Castellino in Chianti, katerega začetki segajo že v čas Etruščanov, kar potrjujejo etruščanske grobnice v Montecalvariu. Castellina ima odlično pozicijo sredi regije Chianti in je strateški sedež med Firencami in Sieno. Ogromen Rocca (grad) ponosno stoji nad mestom in impresivno Via delle Volte, nizom podzemnih cest, ki potekajo okoli mesta in ponujajo dih jemajoče panoramske razglede, potrjuje njegovo slavno preteklost.

castelina in chianti
DDD

Ko se sprehajate po mestecu, boste opazili številne zgodovinske zgradbe, ki so pripadale firenški in seneški aristokraciji. Ni treba omenjati, da je degustacija vina možna na vsakem koraku.

Radda in Chianti

Radda in Chianti še danes ohranja svoj prvotni srednjeveški videz. Starodavno obzidje še vedno brani središče in številne labirintu podobne ulice. Palazzo del Podestà gleda na glavni trg skupaj z romansko cerkvijo S. Niccolò. Palazzo je bila več kot štiri stoletja sedež lige Chianti, kar potrjujejo številni grbi na njenem pročelju. Tik pred središčem stoji starodavni frančiškanski samostan S. Maria v Pratu.

radda, chianti, italija
DDD

V bližini Radde stoji grad Volpaia, starodavno obzidano mesto, ki ga priporočamo za ogled. Grad iz peščenjaka ima značilno temno barvo, po kateri se razlikuje od drugih gradov v Chiantiju. Kljub znakom številnih vojn med Firencami in Sieno je glavno strukturo zlahka prepoznati v masivnem stolpu in enem od manjših stolpov.

Gaiole in Chianti

Le nekaj kilometrov od Radde in gradu Volpaia je Gaiole in Chianti, še eno srednjeveško mestece. Gaiole je bil pomemben trg za gradove v okolici zaradi svoje lege med Chiantijem in Valdarnom (dolina reke Arno). Bilo je tudi eno od treh prvotnih utrdb lige Chianti v 14. stoletju. Gaiole je še vedno pomembna zanimivost tega območja z vinskimi in umetniškimi festivali na glavnem trgu.

Chianti
DDD

Castelnuovo Berardenga

Najjužnejši del območja Chianti Classico se pogosto izgubi, ker se ljudje navdušijo že v prvih mestih regije. Castelnuovo Berardenga, ustanovljeno leta 1366, je na meji med Firencami in Sieno. Zgradila ga je Siena in je ostala pod njihovim nadzorom do leta 1555, ko jih je porazila družina Medičejcev.

Chianti
DDD

Ogledate si lahko ostanke visokega stolpa na trgu Piazza Petrilli, ki je bil leta 1755 preoblikovan v mestni stolp z uro. Mestni trg je velik odprt prostor, ki vabi, da uživate v mirnem in očarljivem vzdušju, in oglejte si ulico Vicolo dell’Arco, ki ima značilne oboke iz rdeče opeke.

Vino Chianti

Vino Chianti se je skozi stoletja zelo spreminjalo, danes pa je to lahko suho rdeče vino kiselkastega okusa z 11,5 % do 12,5 % alkohola, v katerem prevladuje rdeča sorta grozdja, imenovana sangiovese (vsaj 75 %). Poleg je še rdeča sorta canaiolo (10 do 15 %) ter bela sorta malvazija in trebbiana (do 10 %).

Chainati
L. T.

Obstaja okoli 700 različnih chiantijev, nekateri so narejeni izključno iz rdeče sorte grozdja sangiovese, tradicionalno pa so ustekleničeni v značilno s slamo opleteno trebušasto steklenico fiasco ali, po slovensko, kjantarico. Njihov zaščitni znak na etiketi je črn petelin. Poznamo tri osnovna chianti vina, in sicer clasicco, superiore in riserva.

Chianti
DDD

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.