Mogočen slap, ki pa ga lahko ujamete le nekajkrat na leto

Potovanja 21. Maj 202306:30
Slap Veliki Movran
Boris Trogrančić/INSTAGRAM

Iz Bosne in Hercegovine poročajo o redkem pojavu, ki si ga lahko ogledate – ne takrat, ko sami želite, ampak ko to dopušča narava. Po južnem pobočju gore Čvrsnice, ki leži v Dinaridih severne Hercegovine, se namreč le nekajkrat na leto spušča kar 584 metrov visok slap.

Slap, ki nosi ime Veliki Movran in je najvišji v državi, se na pobočju gore pojavi le ob močnejših padavinah ali v času taljenja snega.

Pojavi se torej zelo redko, običajno jeseni, pozimi ali zgodaj spomladi, tudi takrat pa ga je mogoče videti le nekaj ur, navaja N1 BIH. Zato je treba “načrtovati lov na ta čudež narave”, obenem pa obstaja tveganje, da “lokacije slapa ne boste našli tam, kjer iščete,” dodajajo.

Izhodišče slapa Veliki Movran se začne na 1.383 metrih nadmorske višine. Točka, kjer slap konča svoj padec, leži 799 metrov nad morjem.

Skozi fotografski objektiv

Na lov za lepoto slapa se je podal tudi fotograf Boris Trogrančić in fotografije objavil na svojem računu na Instagramu. Ob tem je zapisal, da jih z veseljem deli.

“Veliki Movran je redek pojav, pojavi se le ob večjih nalivih, povprečno enkrat letno. Ker voda z južnih pečin Čvrsnice pada z višine več kot 400 metrov, je ta slap eden največjih v Evropi,” je ob tem fotograf svojim sledilcem postregel z nekaj zanimivostmi in dodal, da voda pada v kanjon Drežanke, ki se nato po 15 kilometrih izlije v reko Neretvo.

Zakaj slap teče le nekajkrat na leto?

Slap Veliki Movran kroži po principu ogromnega sifona, piše N1 BIH. Vse leto se v njem nabira voda. Ko se gorska vrzel ob večjih deževjih povsem zapolni, slap “poči” in se spusti po skali. Zaradi fizikalnih zakonov (podtlaka) slap teče, dokler vrzel ni popolnoma prazna.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje