Najlepše plaže na svetu: na lestvici tudi jezero v Sloveniji

Potovanja 12. Apr 202419:37 0 komentarjev
Kopališče Mala Zaka na Bledu
Foto: Egon Parteli/N1

Na portalu BeachAtlas so objavili aktualno lestvico sto najlepših plaž na svetu. Tokrat so se na seznam poleg plaž ob morju uvrstila tudi številna jezera. Med "najlepšimi" je tudi Blejsko jezero, ki so ga na portalu opisali kot pravljičnega.

Portal BeachAtlas je objavil aktualno lestvico sto najboljših plaž na svetu “Golden Beach Award 2024”.

Na lestvici se niso znašle le tiste ob morju, ampak tudi plaže ob jezerih. Med njimi je tudi slovenski biser – Bled. Plaža Blejskega jezera se je uvrstila na 75. mesto.

“Blejsko jezero je naravnost iz pravljice s svojim sanjskim gradom, mirnim jezerom in očarljivim otokom. Blejsko jezero, ki ga poznajo zaradi dih jemajoče lepote, si je prislužilo priznanje kot eden najlepših krajev na svetu. Obiskovalce vabi, da se namočijo v čisto vodo in zaplavajo, zaradi česar je popoln kraj tako za oglede kot za sprostitev,” so gorenjski biser opisali na portalu.

Kot so pojasnili pri BeachAtlasu, se običajno izbori najlepših plaž osredotočajo zgolj na vizualno privlačnost, zato so letos ubrali drugačen pristop.

“Naš izbor vključuje več dejavnikov, zaradi katerih dotična plaža izstopa,” so poudarili. Ob tem so našteli kriterije, ki so jih upoštevali. Poleg privlačnosti plaže so upoštevali “družbeni” pečat, torej kako pomembna je za lokalno skupnost – pa pestrost narave, kulturno vrednost in aktivnosti, ki jih ponujajo ob vodi.

Na prvem mestu je Bora Bora v Francoski Polineziji, sledita plaži Boulders v Južni Afriki in Waikiki v ZDA. Na 21. mestu je hrvaška plaža Bačvice v Splitu, na 30. pa italijanska Spiaggia Rosa na Sardiniji, na 31. mestu je črnogorska plaža Sveti Štefan, na 42. pa še ena italijanska plaža Mondello na Siciliji. Na 50. mesto so se uvrstili srbski splavi, ki so zasidrani vzdolž Donave in Save. Na 57. mestu je bosansko jezero Jablanica. Na 59. mestu je še ena hrvaška plaža, in sicer gre za Vis, natančneje vojaški tunel na rtu Barijoška.

Bora Bora
Bora Bora (Foto: PROFIMEDIA)

Takoj za petami ji je madžarsko jezero Balaton ali “madžarsko morje”, ki  je priljubljeno mesto za poletne počitnice domačinov, saj ponuja hladno zatočišče za kopanje. Na 94. je še avstrijsko jezero Zell am See, na 97. mestu pa še ena italijanska plaža Bagno Antonio na otoku Ischia blizu Neaplja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!