Ali naša ljubezen do vrtnic resnično uničuje afriško okolje?

Potovanja 20. Feb 202315:45
farme vrtnic kenija
Profimedia

Mislite, da za praznike kupujete cvetje iz Nizozemske? No, velika možnost je, da je morda pripotovalo iz Kenije, ki je ena največjih izvoznic rezanega cvetja na svetu. A tej čudoviti afriški državi je cvetoča industrija povzročila vrsto okoljskih težav. Tudi Nizozemska je večino svojih nasadov tako cvetja kot zelenjave preselila v Kenijo, od koder uvaža večino vrtnic. Velika sila v gojenju rož, posebno tulipanov, je postala tudi Etiopija.

Evropejci imamo navado, da na številne praznike, valentinovo, dan žena in ob pomembnih obletnicah podarimo šopek rož, vendar se večina morda ne zaveda, da so ti čudoviti cvetovi verjetno zrasli pol sveta stran, v Keniji. Ta vzhodnoafriška država ima 38-odstotni delež na trgu Evropske unije in predstavlja milijardno industrijo. Ocenjuje se, da sta skoraj dva milijona Kenijcev od skupno približno 50 milijonov prebivalcev posredno odvisna od industrije cvetja, piše EURACTIV, neodvisna vseevropska medijska mreža, specializirana za zadeve EU.

kenija rože
Profimedia

Seveda pa ima vrtnarska trgovina svojo ceno, prav zato so jo tudi Evropejci preselili na afriška tla. Odkar se je ta industrija v 80. letih prejšnjega stoletja prvič razmahnila, so številne kenijske reke in glavna vodna zajetja prizadeti zaradi onesnaženja, ki so ga povzročile kmetije in farme, ki so bile postavljene, da bi zadovoljile povpraševanje po rožah.

Pomanjkanje predpisov in ozaveščenosti o vplivu gnojil, pesticidov in usedlin na okolje sta bila značilna za zgodnja leta industrije, ki je sprva gojila rože na odprtih poljih in ni storila ničesar za čiščenje vode, ki jo izpuščajo kmetije. Onesnaženje lahko močno spremeni ravnovesje vodnih teles, kar vodi do velikega cvetenja alg in sprememb PH ravni. Biotska raznovrstnost številnih kenijskih jezer je že plačala ceno, saj strokovnjaki za divje živali trdijo, da se je število vrst v zadnjih desetletjih zmanjšalo. Posebno naj bi bili ogroženi povodni konji, katerih skoraj 3.000 živi v in ob jezeru Naivasha, piše euractiv.com.

povodni konj
Profimedia

Zadnja leta se sicer lokalni kmetje s pomočjo tujega denarja trudijo, da bi spremenili proizvodnjo predvsem vrtnic in tulipanov v prijaznejšo do okolja. Da bi zmanjšali vpliv kmetijstva na okolje, so se upravljavci nekaterih podjetij, znana je predvsem kmetija Longonot na bregovih jezera Naivasha, odločili uporabiti naravne tehnike za filtriranje in ponovno uporabo vode, potrebne za gojenje več kot milijona vrtnic za izvoz vsak dan. Z uvedbo sistema, ki uporablja naravne bakterije, rastline, ki ljubijo herbicide, ter umetna in naravna mokrišča, ima farma zdaj politiko ničelnega izpusta, kjer se voda ne črpa nazaj v jezero.

vrtnice kenija
Profimedia

Seveda so vse spremembe na bolje dobrodošle, a večina velikih pridelovalec rož še vedno ogroža te velike živali in tudi druge manjše, v jezeru tako rekoč ni več rib. Strokovnjak Združenih narodov za sladkovodne vode Joakin Harlin je tudi opozoril, da lahko traja do 40 let, da se jezera in druge vodne poti ponovno vzpostavijo v ravnovesju, in to le, če v teh štirih desetletjih ni nič človekovega vpliva.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.