Nenavadna težava, s katero se soočajo prebivalci italijanskega otoka

Potovanja 06. Apr 202415:41 0 komentarjev
Alicudi, Italija
Alicudi, otok preplavljen s kozami (Foto: PROFIMEDIA)

Prebivalci majhnega italijanskega otoka Alicudi se soočajo z nenavadnim problemom. Samoten otok so namreč preplavile koze, ki so sicer tamkajšnja glavna znamenitost. Da bi njihovo število znova spravili pod nadzor, jih ponujajo vsakemu, ki jih želi. Edini pogoj je, da jih ujamete sami.

Italijanski otok Alicudi ima le okoli 100 prebivalcev, nobenega hotela, glavno prevozno sredstvo pa so osli, saj tudi cest ni. Trenutno pa imajo na otoku tudi šestkrat preveliko populacijo divjih koz.

Idealno število koz na otoku bi bilo 100, vendar pa je njihovo število z leti poletelo v nebo in trenutno imajo največje število koz na prebivalca na svetu. Župan otoka Riccardo Gullo se je zato odločil, da lahko vsak pride na otok in posvoji do 50 koz.

Za CNN je povedal, da mu je popolnoma vseeno, ali potencialni posvojitelji vedo karkoli o vzgoji koz. Morajo imeti le ladjo, s katero jih lahko spravijo z otoka – po tem, ko jih ujamejo.

Program “Posvoji kozo” se je po besedah župana začel, saj oblasti koz ne želijo iztrebiti. Morajo pa nujno zmanjšati njihovo število, saj uničujejo parke, vdirajo v domove in plezajo po kamnitih stenah, ki se nato vdirajo pod njihovo težo.

Koze, vulkan in LSD kruh

Po podatkih sicilijske regionalne vlade je pred dvajsetimi leti koze na otok pripeljal eden od kmetov in jih nato izpustil. Sčasoma so postale glavna znamenitost otoka, zato jih nameravajo nekaj obdržati.

Poleg koz je otok znan še po LSD kruhu, ki je bil sicer prepovedan v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Iz njega pa se zelo lepo vidijo tudi nenehni izbruhi bližnjega vulkana Stromboli.

Vsak, ki želi posvojiti kozo, ima čas do 15. aprila, da poda uradno prošnjo, vendar je župan za CNN povedal, da bodo rok prijave podaljševali, dokler ne bo večina koz posvojenih.

Alicudi, Italija
Glavno prevozno sredstvo na otoku so osli (Foto: PROFIMEDIA)

Prijavitelji morajo lokalni upravni enoti le plačati 16 evrov za žig, da bo njihova posvojitev uradna. Novi lastniki bodo nato imeli 15 dni časa za ulov želenih koz.

Župan pravi, da so imeli že precej prijav, med drugim jih želi kmet z bližnjega otoka Vulcano, kjer proizvaja kozji sir.

“Želeli bi, da bi ljudje koze udomačili, ne pojedli,” je za CNN povedal župan. Vendar pa oblasti namenov potencialnih posvojiteljev ne bodo preverjale.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!