Odgovorno potovanje: Berlin kot mesto trajnostnih trendov

trajnostno potovanje, berlin
Profimedia

Berlin je s svojim razvejanim javnim prometom, številnimi zelenimi površinami in vse bolj okolju prijaznemu gospodarstvu ena od vodilnih evropskih prestolnic na področju trajnostnega turizma.

Turizem je ena največjih groženj za naše okolje, še zlasti letalski promet, ki proizvaja kar 75 % toplogrednih emisij celotne industrije, hkrati pa gre za hitro rastočo panogo, ki bo brez našega posredovanja in sprememb na individualni ravni močno vplivala na prihodnost Zemlje. A potovanja so neizbežna – ne le da vse pogosteje potujemo zaradi poslovnih razlogov, po dogodkih zadnjih dveh let se vsi zavedamo, kako zelo pomembna za mentalno zdravje so naša vandranja po svetu. Da bi napolnili srce in potešili svoj avanturistični apetit, pa vam ni treba žrtvovati svoje okoljske zavesti in prisostvovati k vse bolj žalostni sliki planeta. Na potovanje v nemško prestolnico se lahko odpravite tudi na povsem trajnostni način.

trajnostno potovanje, berlin
Profimedia

Berlin namreč slovi kot mesto zelenih trendov, zdaj pa se razvija še v trajnostno kongresno metropolo. Berlin je mesto, kjer zeleni trendi uspevajo in cvetijo. Berlinčani odprtih rok sprejemajo trajnostne ideje, bogastvo javnih parkov in zelenih površin pa je sestavni del njihovega življenjskega sloga. Zelo so naklonjeni trajnostnim načinom transporta, še posebej kolesarjenju, zato boste v mestu našli številne opcije za prevoz – zelo učinkoviti so tudi vlaki, ki zelo dobro povezujejo mesto. Ko gre za ponovno uporabo, vas bo mesto navdahnilo s pisanimi bolšjaki in sejmi, kjer lahko najdete zaklad v obliki spominka ali idejo, kako reciklirati stare predmete.

trajnostno potovanje, berlin
Profimedia

30 let po padcu zidu so številne stare stavbe industrijske dediščine, strehe in dvorišča v nekdanjem Vzhodnem in Zahodnem Berlinu zdaj izjemne preurejene lokacije, oaze, ki so zrasle na nekdanjih razpokah v tem nekoč razdeljenem mestu. Eno takšnih je tudi letališče Tempelhof, ki je danes drugi največji park v mestu in dom številnih trajnostnih idej, kot je družbeni vrt, na katerem se gojijo zelenjava in zelišča. V Berlinu solata ne raste več na poljih, temveč v vertikalnih kmetijskih enotah s steklenimi stenami. To je le eden od načinov, kako restavracije, trgovine pa tudi domovi pridobivajo lokalno hrano. In ko smo že pri hrani, ponudba eko izdelkov, lokalnih sestavin, veganskih obrokov in sezonskih pridelkov je v Berlinu resnično bogata!

trajnostno potovanje, berlin
Profimedia

Tudi ko gre za trajnostno naravnane nastanitvene objekte, je v Berlinu ponudba zelo pisana. Za hotele Guldsmeden je trajnost temeljni element celotnega delovanja in nobena odločitev ni sprejeta, proizvodnja zagnana ali uveden nov proces, ne da bi bila prej opredeljena trajnostna perspektiva. To je njihova prva prioriteta, ki je opazna še preden stopimo skozi vrata. Pozdravijo nas ponovno uporabljeni predmeti, ki oblikujejo edinstven interjer – topel, moderen in domač. Vse do najmanjšega detajla, kot je ključ iz bambusa, je premišljeno in izbrano v korist skrbi do okolja. Za udobje poskrbijo lokalni eko izdelki, kot so posteljnina iz organskega bombaža, reciklirane steklenice, pohištvo iz naravnih materialov, termalna izolacija ter lastna bio kozmetika. Vrhunska izkušnja bivanja v hotelu z oznako GreenSign, ki jo še dodatno nadgradijo sveži, organski in lokalni obroki hotelske restavracije, bo pihala na dušo vsakemu okolju zavezanemu Zemljanu.

trajnostno potovanje, berlin
promocijsko gradivo

Seveda lahko k okolju prijaznejšemu turizmu ogromno pripomore tudi popotnik sam. Berlin in njegove slikovite soseske boste najbolje raziskali kar peš, ko kupujete spominke ali darila, poskrbite, da izberete in podprete lokalne obrtnike in produkte, obiščite katero izmed številnih veganskih restavracij in ne nazadnje z odpadki ter naravnimi viri ravnajte tako, kot bi doma.

trajnostno potovanje, berlin
Profimedia

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.