Odšli na dopust v Albanijo in se vrnili besni: “Kdor gre, naj se dobro pripravi”

Potovanja 18. Jul 202310:58 18 komentarjev
albanija
PROFIMEDIA

Albanijo predvsem letos, ko so se cene na Hrvaškem dvignile, številni predstavljajo kot dobro alternativo za dopust. A zdi se, da so mnogi srbski turisti vseeno pričakovali preveč.

Albanija ni več tako poceni – še posebej ob upoštevanju kakovosti storitev, pravijo Srbi v Facebookovi skupini Letovanje v Albaniji, piše nova.rs.

Po treh dneh v albanskem obalnem mestu Himara je eden od turistov zapisal, da je mestna plaža – ki je edina brezplačna – neurejena, na njej pa ni stranišč in kabin za preoblačenje. Nekoliko bolj urejena, a plačljiva je bila plaža Spilje, prav tako brez stranišč in tušev, voda je bila umazana, najem ležalnika pa je stal 10–13 evrov. Plaža Limani je bila po mnenju turista dobro urejena in vredna svoje cene, a vendarle draga: ležalniki so stali 15 evrov, malo pivo 4,30 evra. Tudi cene v trgovinah in restavracijah so po mnenju srbskih turistov precej visoke. “Kdor želi v Himare, naj se dobro finančno pripravi, da ne doživi rahlega šoka,” je zapisal član skupine na Facebooku.

Podobne vtise je strnil eden od obiskovalcev plaže Borš. Na njej so ležalniki stali deset evrov. V restavraciji je bilo treba za sok odšteti od 2 do 2,5 evra, pivo okrog 3 evre, pico od 8 do 10 evrov. Poudaril pa je, da se cene v trgovinah nenehno dvigujejo.

V Ksamilu, ki so ga številni mediji letos označili za albanski turistični biser, morajo na plaži za ležalnike odšteti med 10 in 25 evrov. “Edina zanimivost je gugalnica v vodi na tisti plaži. Bili smo zdaj in nikoli več. Stranske ulice so kamnite in prašne, samo glavne ulice so asfaltirane,” je še zapisal eden od članov skupine.

“Ksamil je hudičevo drag in skoraj vse plaže so zasebne. Kamorkoli greš, na plaži ni brisač in moraš najeti ležalnik. Restavracije niso zelo drage, a za denar, ki sem ga pustil v Ksamilu, bi lahko šel z družino na Bali,” je zapisal še eden od turistov. V skupini je nekdo zapisal tudi, da je plaža v Albaniji dražja kot v Grčiji.

Takšne cene se mogoče nekaterim, ki so v teh dneh obiskali priljubljene turistične kraje ali kakšno evropsko prestolnico (tudi Ljubljano), ne zdijo zelo visoke, a srbski turisti so vseeno pričakovali bistveno cenejši dopust.

Težava ni le v cenah

Vendar se turisti pritožujejo ne le nad cenami in plažami. Zdi se, da tudi nekatere druge stvari ne izpolnjujejo pričakovanj.

Kot nezanesljiva so se po mnenju nekaterih izkazala poročila, kako mirno je. Turist iz Himare, ki je mesto obiskal, ker naj bi bilo idealno za otroke in družine, je doživel drugačno izkušnjo: “Trenutno je ura čez polnoč, ko to tipkam, in skoraj vsak avto predvaja glasno glasbo, slišim ognjemete, motorje … In tako traja globoko v noč. Verjetno se slabše sliši na delih stran od ceste, ampak v teh primerih plaže niso ravno blizu.”

Še ena težava, ki jo je opazil, so bili ozki pločniki, s katerih mora, če se srečata dve osebi, ena stopiti na cesto. Tretji problem je, kot je dejal, promet. Redkokdo namreč pazi na prehode za pešce, policija pa, da kršitve preprosto spregleda.

Ena od članic skupine je izpostavila, da so vsepovsod smeti, pogled pa motijo tudi številna neustrezno označena in nezavarovana gradbišča, zaradi katerih se na pločnikih znajdejo žice in drug gradbeni material.

Vendarle vsi komentarji niso bili le negativni: “Promenada je majhna in prikupna, veliko je kavarn in restavracij. Ljudje so prijazni. Morje je čudovite barve, voda je bila kljub valovom idealna. Na plažah ni gneče, saj jih je v okolici veliko,” se glasi ena od pohval.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje