Pazite, kakšne kovčke imate, če greste v Dubrovnik. Lahko vas drago stane.

Potovanja 01. Jul 202319:48 1 komentar
Dubrovnik, kovčki, koleščki, turisti
PROFIMEDIA

Mestne oblasti so uvedle prepoved uporabe kovčkov s koleščki in določile drakonske kazni. Ne zaradi uničevanja tlakovcev, pač pa zaradi hrupa.

Že od novembra lani se lokalne oblasti v Dubrovniku trudijo rešiti kovčkov na koleščkih.

Eden izmed ukrepov, ki so jih uvedli, je prepoved vlečenja kovčkov s koleščki po vijugastih in tlakovanih ulicah starega mesta, piše N1 Beograd. Novo politiko je uvedel župan Mato Franković, ki je ukrep pojasnil z bojem Dubrovčanov proti onesnaženju s hrupom. Lokalni prebivalci so siti tega, da jih sredi noči prebuja topotanje kovčkov, ki jih za sabo vlečejo turisti in ki poskakujejo po večinoma s kamni tlakovanih ulicah. Tistim, ki jih bodo pri ilegalnem početju dobili, grozi globa 265 evrov. Torej številnim turistom, če se bodo hoteli izogniti kazni, ne bo preostalo drugega, kot da kovčke nesejo v rokah, kot so to počeli nekdaj, ali pa uporabijo drug način prenašanja prtljage.

Župan Dubrovnika: “To je samo začetek.”

Župan je tudi napovedal, da je ta ukrep “samo začetek”. V prihodnosti naj bi uvedli sistem, po katerem bodo turisti prtljago oddali zunaj obzidja, do njihovega prenočišča oziroma nastanitve pa naj bi jo prepeljali kurirji. Zveni elegantno – in potencialno drago, piše N1 Beograd. Doslej je prevoze prtljage opravljalo nekaj zasebnih podjetij, na nivoju mesta pa jih še ni.

Dubrovnik, prtljaga, kovčki, prevoz
PROFIMEDIA

Videti je, da do uresničenja načrtov ne obstaja alternativa za tiste, ki sami ne bodo mogli nositi prtljage, še piše portal. V Dubrovniku sicer že nekaj let velja vrsta omejitev za turiste. Tako ne smejo sprehajati psov brez povodcev, ne smejo se vzpenjati na spomenike, tudi zgoraj brez ali v kopalkah se po starem mestu ne smejo sprehajati. Več omejitev za turiste so sicer sprejeli tudi v drugih hrvaških turističnih mestih, o tistih v Splitu pa smo poročali tudi mi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje