Zaradi turistov iz pekla v hrvaškem mestu uvedli stroga pravila: kakšne so kazni

Potovanja 19. Maj 202311:14 4 komentarji
Split
PROFIMEDIA

Stanovalci mestnega jedra Splita so lani več tednov doživljali pravi teror "turistov iz pekla", seks in uriniranje na javnih površinah Splita pa sta bila kaplja čez rob. Mestni svet se je odločil, da bo temu naredil konec in zaostril pravila obnašanja. Kaj je dovoljeno in kaj ne? Ter kako močno vas bodo kršitve udarile po žepu?

Lansko poletje je naslovnice hrvaških medijev polnilo neprimerno obnašanje številnih turistov, ki so dopustovali v Splitu. To priljubljeno mesto se namreč v zadnjem desetletju iz lokacije za mirne družinske počitnice spreminja v pravo meko za ljubitelje zabav. Ena takšnih zabav je glasbeni festival Ultra, ki vsako leto privabi na tisoče obiskovalcev, ki pa so lani tako v namestitvah kot tudi na ulicah mesta za seboj pustili pravo razdejanje.

Nadzorne kamere so posnele moškega in žensko med spolnim odnosom na javni površini, domačini so se zgražali nad uriniranjem na mestnih trgih sredi belega dne, stanovalci, ki živijo v centru mesta, pa so več tednov doživljali “teror pijanih in omamljenih posameznikov” oziroma turistov iz pekla, kot so jih poimenovali sami.

“Cel svet ve, da smo prilagodljivi, da ne kaznujemo, da se pri nas lahko počne vse. Tako je mladina, ki prihaja sem, prevzela Split. Smo hoteli Ultro? Smo. Sedaj pa čutimo njene posledice. Spoštovali bomo vsakega gosta, saj od tega živimo, a to, kar se dogaja sedaj, je že preveč: tukaj delajo to, česar doma ne smejo,” so situacijo v Splitu za Slobodno Dalmacijo lani komentirali gostinci.

split, hrvaška
PROFIMEDIA

A mestni svet Splita je temu zdaj očitno naredil konec. Po naporni 15-urni seji je namreč sprejel sklep, ki zaostruje pravila javnega reda in miru, poroča Index.hr

300 evrov bo kršitelje po novem stalo uživanje alkohola na javnih površinah znotraj cone A oziroma mestnega območja, ki je obdano z baročnim obzidjem. Uživanje alkohola je prepovedano tudi na območjih, ki so od šol in vrtcev oddaljena manj kot 100 metrov.

300 evrska kazen čaka tudi vse, ki bodo na javnih površinah urinirali ali opravljali veliko potrebo, uživali hrano in pijačo, spali v parkih, na trgih ali drugih javnih površinah, prepovedano pa bo tudi zadrževanje v gostinskih lokalih izven delovnega časa. Enako velja za plezanje ali posedanje na spomenikih in spominskih ploščah ter kopanje v fontanah.

Podoben sistem od leta 2020 že poznajo v Dubrovniku, kjer so lani prvi razgaljeni turisti plačali kazen v višini 1000 kun oziroma dobrih 130 evrov.

A to še ni vse. Mestni svet je namreč določil 150 evrsko kazen za vse, ki bodo na javnih površinah bruhali. Da bi omilili hrup v mestu, pa bodo kaznovani tudi izvajalci gradbenih in inštalaterskih del, ki bodo dela opravljali med 14. in 17. uro ter 22. in 7. uro. S prvim dnem letošnjega leta sicer v Splitu že velja 150 evrov težka globa za vse, ki se po mestu sprehajajo v kopalkah, kazen v višini dobrih 66 evrov pa čaka tudi tiste, ki svoje štiri nožne prijatelje sprehajajo brez povodca.

Ali turisti nova pravila spoštujejo, bodo poleg policistov preverjali tudi varnostniki. “V 90 dneh turistične sezone bo vsako noč od 22. do 4. ure zjutraj na terenu ducat varnostnikov, ki bodo pomagali policiji,” je opozoril podžupan Splita Bojan Ivošević.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje