Po zgledu Benetk bi vstopnino zaračunavala tudi idilična švicarska vasica

Potovanja 29. Maj 202414:46 1 komentar
Lauterbrunnen
Lauterbrunnen, vasica v Švici, ki razmišlja o uvedbi dnevnih pristojbin za turiste. (Foto: PROFIMEDIA)

Vse več držav se spoprijema z množičnim turizmom, ki v slabo voljo spravlja predvsem domačine. Obupani lokalni prebivalci iščejo načine, kako obvladati nevzdržne številke. Švicarska vasica se, po zgledu Benetk, spogleduje z idejo vstopnin za dnevne obiskovalce.

Pred prvomajskimi prazniki so v Benetkah, kjer se spopadajo z množičnim navalom turistov, uvedli pristojbine za dnevne turiste. To je prvi tak primer na svetu. Sedaj pa se s podobnim ukrepom spogleduje tudi švicarska vasica, je poročal Euronews.

Lauterbrunnen je vasica v bližini priljubljenega smučarskega letovišča Wengen. Idilična pokrajina v objemu švicarskih Alp vsako leto privabi številne turiste. Za vasico, kjer živi zgolj 2.400 stalnih prebivalcev, je to velik zalogaj.

Na parkiriščih in javnih prevozih se gnetejo trume obiskovalcev, ceste pa so polne smeti.

“Počutimo se kot zaposleni v zabaviščnem parku,” je za švicarski javni radio SRF povedal vaški duhovnik Markus Tschanz.

Lokalne oblasti zdaj iščejo načine, s katerimi bi obvladale množični turizem v nekdaj neokrnjeni vasici. Ustanovili so delovno skupino, ki se bo ukvarjala prav s to problematiko.

Eden od predlaganih ukrepov delovne skupine je uvedba vstopnine za dnevne obiskovalce po zgledu Benetk. Za vstop v vas bi turistom zaračunali od pet do deset evrov, je poročal švicarski novičarski portal Berner Zeitung,

Vstopnino bi morali turisti, podobno kot v Benetkah, poravnati prek spleta oziroma aplikacije.

Pristojbina pa bi veljala le za goste, ki se v vas pripeljejo z avtomobilom. Turistom, ki bi se v kraj pripeljali z javnim prevozom, vstopnine ne bi bilo treba plačati. Prav tako ne gostom, ki bi v Lauterbrunnenu prenočili.

slap Staubbach
Ena najpomembnejših znamenitosti v kraju je slap Staubbach (Foto: PROFIMEDIA)

Tudi če bi mestne oblasti podprle uvedbo pristojbin, te še ne bodo začele veljati letos, saj takšen ukrep zahteva podrobnejšo obravnavo.

Predlog je že deležen kritik. Nasprotniki opozarjajo, da uvedba vstopnine ne prispeva veliko k reševanju težav. Novi podatki iz Benetk namreč kažejo, da se davek na dnevne izlete za zdaj ni obrestoval, saj se pretok turistov ni zmanjšal, še poroča Euronews.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje