Priljubljene turistične destinacije, kjer je največ napadov morskih psov

Potovanja 23. Jun 202405:43 0 komentarjev
Veliki beli morski pes
Veliki beli morski pes (Foto: PROFIMEDIA)

Strah pred napadom morskega psa je eden najbolj razširjenih strahov med ljudmi. Čeprav je možnost za napad morskega psa tako majhna, da je veliko bolj verjetno, da se utopite, kot da vas napade morski pes, je na nekaterih turističnih destinacijah napadov nekoliko več kot drugje.

Morskim psom je sloves popolnoma pokvaril film Jaws (Žrelo), ki je leta 1975 sprožil masovno histerijo. Predstavil jih je kot krvoločne ljudožerce in ljudem nagnal strah v kosti.

Realnost je seveda popolnoma drugačna: ljudje nikoli niso bili plen morskih psov, napadi pa se v glavnem zgodijo zaradi spleta nesrečnih okoliščin, na primer deskarja zamenjajo za tjulnja.

Prav tako ameriška nacionalna služba za oceane navaja, da je samo dvanajst od 300 vrst morskih psov kdaj napadlo človeka. Za napade so po navadi odgovorni veliki beli morski psi, morski tigri ali morski biki.

Po podatkih World Animal Foundation je povprečno letno število umrlih v napadih morskih psov 10. Leta 2023 pa je v napadih umrlo 14 ljudi. Se vam zdi ta številka velika? Potem vas bo verjetno šokiralo dejstvo, da smo ljudje veliko bolj nevarni morskim psom kot oni nam. Na leto ljudje namreč ubijemo v povprečju kar 100 milijonov morskih psov, kar je 11,416 teh veličastnih živali na uro.

Populacija morskih psov se je po podatkih American Oceans v zadnjih 50 letih zmanjšala za kar 70 odstotkov. Eden glavnih razlogov za lov na te živali je njihova hrbtna plavut. V nekaterih azijskih kuhinjah je juha iz plavuti morskega psa priljubljena specialiteta. Najbolj krut del tega je, da ribiči žival potegnejo iz vode, ji odrežejo plavut in jo izpustijo, da izkrvavi do smrti.

Veliki beli morski pes
Veliki beli morski pes (Foto: PROFI,MEDIA)

Če pa se morskim psom še vedno želite na vsak način izogniti, na dopust raje ne hodite na naslednje destinacije:

Južnoafriška republika

Leta 2023 sta bila tam dva napada morskih psov na človeka, smrtnih žrtev ni bilo.

Mehika in Bahami

V vsaki od teh dveh destinacij je ob napadu morskega psa umrla ena oseba.

Egipt

Tam sta se lani zgodila dva napada, eden je zahteval smrtno žrtev.

Brazilija

Ob treh napadih morskih psov v lanskem letu tam ni umrl nihče.

Nova Kaledonija

Ena oseba je umrla v skupno treh napadih morskih psov na tem francoskem ozemlju v lanskem letu.

Avstralija

V Avstraliji je bilo lani 15 napadov morskih psov na človeka, štirje so zahtevali smrtne žrtve. Dobra novica pa je, da ima zaradi velikega števila morskih psov večina avstralskih plaž nameščene mreže, da ne morejo preblizu obale.

ZDA

V letu 2023 je bilo v ZDA skupno 36 napadov morskih psov, kar pomeni, da se je več kot polovica vseh lanskih napadov zgodila prav tam. Vendar pa sta v njih umrla le dva človeka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!