Romantični grad, ki je čudovit spomenik zgodovini

Potovanja 26. Feb 202307:30 1 komentar
Grad snežnik
DDD

Grad Snežnik na Notranjskem preseneti s pravljično čarobnostjo, sploh na sončen ali meglen dan, ko se okoli graščine vije zanimiva skrivnostnost. Grad so zgradili za časa oglejskih patriarhov, prvih znanih lastnikov med 10. in 11. stoletjem. Je eden od dveh v Sloveniji z ohranjenimi avtentičnimi interjerji iz druge polovice 19. stoletja.

Izlet na grad Snežnik bo navdušil vse, tudi najmlajše, saj vse kar kriči po veličini in zgodovini. Če imate srečo, lahko pred gradom ujamete še naravno drsališče, kjer se odvijajo ”zelo resne” hokejske tekme in drsalne revije. Prav tako imate pri gradu zemljevid naravoslovnih učnih poti Po sledeh živali, ki potekajo po različnih označenih grajskih drevoredih. Grad Snežnik so postavili na skalni vzpetini ob vznožju snežniških gozdov z namenom zavarovanja pomembne trgovske poti, ki je nekoč povezovala Kranjsko z Istro in Kvarnerjem. V uradnih listinah se ime Snežnik prvič pojavi že leta 1269. Grad je bil v poznejših stoletjih v lasti uglednih kranjskih plemiških družin Lamberg, Scheyer, Raumschissl, Eggenberg, Auersperg (Turjaških) in Lichtenberg. V 17. stoletju je bil pomembno upravno središče tega dela Notranjske.

snežnik
DDD

Skozi stoletja sta se spreminjali tudi njegova notranjost in zunanja podoba. Renesančni videz je grad dobil v 16. stoletju, današnjo podobo pa so z dozidavami dopolnili zadnji lastniki, saški knezi v drugi polovici 19. stoletja. Iz tega obdobja je ohranjena večina grajskega pohištva, prav tako grajski park z oblikovanimi prvinami krajinskega sloga, ki se je tedaj začel uveljavljati tudi na Slovenskem. Po parku je speljanih kup poti z drevoredi, zato je za sprehajalce obisk priporočen predvsem pomladi in poleti.

snežnik
DDD

V letih od 1867 do 1875 je v grajski pristavi delovala tudi prva slovenska gozdarska šola, ki je vzgajala kadre za gospodarjenje z gozdovi in katere pokrovitelj je bil tedanji lastnik gradu Jurij Schönburg-Waldenburg. Po 2. svetovni vojni je bilo posestvo Snežnik nacionalizirano in je kot lovska postojanka pripadlo državnemu protokolu.

Muzej

Od leta 2008 z gradom Snežnik upravlja Narodni muzej Slovenije. Grad je bil tedaj po triletni skrbni in celoviti obnovi ponovno odprt za javnost kot muzej bivanjske kulture. V notranjosti je možno videti originalno opremljene dnevne salone, spalnice družinskih članov, spalnice za goste, dve jedilnici, gledališko sobo, večerni salon, grajsko knjižnico, prostore za služinčad, grajsko klet in egipčansko sobo, ki šteje za posebnost med ambienti. Poleg pohištva, likovnih del, knjig, lončenih peči, svetil, preprog, številnih uporabnih in okrasnih predmetov je v gradu tudi lepa zbirka lovskih trofej iz obdobja zadnjih lastnikov. Poleg muzejske dejavnosti se v gradu odvijajo tudi kulturni dogodki in civilni poročni obredi.

Informacije

Ogledi grada Snežnik potekajo od torka do nedelje vsako polno uro od 11. do 15. ure.
Ob ponedeljkih je grad zaprt. Vstopnina za odrasle je 8 evrov, za otroke pa 4 evre.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentarji (1)

Prikaži vse komentarje