Stavka vpliva tudi na eno najbolj priljubljenih znamenitosti na svetu

Potovanja 19. Feb 202411:41 0 komentarjev
PARIZ
Foto: PROFIMEDIA

Obiskovalci Pariza bodo danes iz francoske prestolnice odhajali razočarani. Simbol mesta in ena najbolj priljubljenih turističnih atrakcij na svetu Eifflov stolp bo namreč zaradi stavke zaprt.

Pariški Eifflov stolp, ena najbolj priljubljenih turističnih znamenitosti na svetu, je danes zaprt zaradi stavke tamkajšnjih zaposlenih, so za francosko tiskovno agencijo AFP povedali v sindikatih CGT in FO. Razlog za stavko je nezadovoljstvo glede finančnega upravljanja znamenitosti.

Mestno javno podjetje SETE (Societe d’Exploitation de la tour Eiffel), ki upravlja s stolpom, je na svoji spletni strani zapisalo, da bo “pri obisku spomenika v ponedeljek prihajalo do motenj,” navaja AFP. Imetnikom vstopnic je svetovala, naj pred prihodom preverijo situacijo ali preložijo obisk. Imetnike elektronskih vstopnic je upravljavec stolpa pozval, naj preverijo elektronsko pošto za nadaljnje informacije.

Sindikati upravljavcu očitajo poslovni model, ki po njihovem mnenju temelji na prenapihnjeni oceni prihodnjega števila obiskovalcev, hkrati pa podcenjuje stroške vzdrževanja.

Že druga stavka v dveh mesecih

Gre za drugo stavko osebja Eifflovega stolpa v dveh mesecih, ki bi se po navedbah sindikatov lahko podaljšala. Prvo stavko so zaposleni organizirali decembra lani, ob 100. obletnici smrti inženirja Gustava Eiffla. V skupni izjavi sta sindikata CGT in FO pozvala mesto Pariz, naj bo “razumno pri svojih finančnih zahtevah, da se zagotovi preživetje spomenika in podjetja, ki ga upravlja”.

Eifflov stolp vsako leto obišče skoraj sedem milijonov obiskovalcev, od tega jih je približno tri četrtine tujcev, piše na spletni strani Eifflovega stolpa. Med pandemijo covida-19 se je število obiskovalcev zaradi zaprtja in omejitev potovanj močno zmanjšalo, vendar se je leta 2022 povzpelo na 5,9 milijona.

Pričakuje se, da se bo število obiskovalcev Pariza to poletje še povečalo, saj bo francoska prestolnica gostila olimpijske igre, še navaja AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!