Uskovnica, idealen izlet v naravo (od poletja vas tu čaka prenovljena koča)

Potovanja 06. Nov 202207:30
koča
Zasebni arhiv

Do koče na Uskovnici vodi lepa pot, ki jo bodo zlahka prehodili tudi manj pripravljeni pohodniki. Ravno prav za sprostitev na prost dan.

Narava vas bo pomirila in sprostila, naredili boste nekaj dobrega za telo in se znebili napetosti. V dobri družbi boste ustvarili tudi nepozabne spomine. Potrebujete še kak razlog, da se odpravite na pohod?

Ne glede na to, ali je pohod lažji ali težji, se morate nanj dobro pripraviti:

– Vzemite dovolj vode ali čaja.

– Vedno imejte na zalogi kakšen prigrizek.

– Primerno se obujte (tudi za krajšo pot) in oblecite.

– V jesenskem in zimskem času se predhodno pozanimajte, ali je koča odprta.

– Vedno pred odhodom preverite vreme in v primeru slabih pogojev ostanite doma.

Tako, pripravljeni ste, da se z nami podate do koče na Uskovnici.

Mi smo začeli na Rudnem polju (Pokljuka), kamor vas pripelje izvoz Lesce z avtoceste, potem pa nadaljujete proti Bledu. Od tam vas bodo oznake usmerile na ovinkasto cesto, ki se je držite in vas na koncu pripelje na Pokljuko do vojašnice. Pojdite mimo oznak za Bohinj in športni hotel, da ne zavijete narobe.

narava
zasebni arhiv

Tu parkirajte na enem od makadamskih parkirišč in nadaljujte peš. Potrebovali boste kakšnih 50 minut. Odpravite se naravnost po glavni cesti, vendar ne skrbite, kmalu se bo spremenila v makadam. Šli boste mimo hotela, kjer vam postrežejo kavo in prigrizke, ter prog za tek na smučeh in biatlon.

Od tu se začne gozd in veliko travnatih površin, na katerih si boste spočili pogled. Cesta vas bo vodila naravnost in navzdol. Vedno se držite oznak, ki vas bodo pravilno usmerile na vseh križiščih. Opazili boste tudi markacije. Na poti boste morda srečali krave, mimo katerih se odpravite mirno, da jih ne vznemirjate. Na koncu boste šli mimo več pastirskih hišic. Ko prispete do koče, pa vas čakajo še konji.

oznake
zasebni arhiv

Koča je na novo prenovljena od poletja, zato boste navdušeni nad pogledom, ki se vam bo odprl. Notri vas čaka velik izbor jedi na žlico in sladic (kadar je koča seveda odprta). Nazaj grede vas čaka nekaj hoje v hrib, vendar verjamemo, da izziv ne bo pretežek niti za manj pripravljene pohodnike in otroke.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.