V Splitu postavili table, ki turiste opominjajo, česa ne smejo početi

Potovanja 06. Jul 202319:05 0 komentarjev
Mesto Split/FACEBOOK

Na najbolj obiskanih točkah v Splitu so postavili informacijske table, ki obiskovalce "opominjajo", česa ne smejo početi na ulicah. Zaostrena pravila obnašanja so opisana v angleškem jeziku, v primeru kršitve pa obiskovalce lahko doleti globa do tristo evrov.

V Splitu so na najbolj obljudenih kotičkih, kjer se običajno gnetejo trume turistov, postavili informacijske table, ki obiskovalce obveščajo o pravilih obnašanja v največjem mestu v Dalmaciji, piše na uradnem Facebookovem profilu mesta Split.

Kaj je prepovedano?

Turiste s tablami obveščajo, da popivanje na javnih mestih ni dovoljeno. “Ostanite v barih in uživajte,” piše. Prepovedano je tudi sprehajanje po ulicah starega mestnega jedra v kopalkah in zgoraj brez. Kazen bodo dobili tudi vsi, ki bodo na javnih površinah urinirali: “Prosimo, uporabljajte stranišča in ne stene kamnitih zidov.” Prav tako ni dovoljeno kričanje, “tukaj namreč živijo ljudje”. Kršiteljem grozi globa do tristo evrov. Pristojni so na “turistični priročnik” še hudomušno zapisali, naj obiskovalci v mestu vendarle ne pozabijo uživati.

“Želimo, da se vsi naši gostje in obiskovalci v Splitu počutijo prijetno in dobrodošlo, ob spoštovanju pravil, ki našim sodržavljanom omogočajo nemoteno bivanje v središču mesta,” je še zapisano na Facebooku.

Kot smo poročali, je nova pravila mestni svet sprejel konec maja. Ta odločitev je padla po tem, ko so se domačini lani pritoževali nad neprimernim obnašanjem številnih turistov, ki so dopustovali v Splitu. To priljubljeno mesto se namreč v zadnjem desetletju iz lokacije za mirne družinske počitnice spreminja v pravo meko za ljubitelje zabav.

Ena takšnih zabav je glasbeni festival Ultra, ki vsako leto privabi na tisoče obiskovalcev, ki pa so lani tako v namestitvah kot tudi na ulicah mesta za seboj pustili pravo razdejanje. Nadzorne kamere so posnele moškega in žensko med spolnim odnosom na javni površini, domačini so se zgražali nad uriniranjem na mestnih trgih sredi belega dne, stanovalci, ki živijo v centru mesta, pa so več tednov doživljali “teror pijanih in omamljenih posameznikov” oziroma turistov iz pekla, kot so jih poimenovali sami.

“Cel svet ve, da smo prilagodljivi, da ne kaznujemo, da se pri nas lahko počne vse. Tako je mladina, ki prihaja sem, prevzela Split. Smo hoteli Ultro? Smo. Sedaj pa čutimo njene posledice. Spoštovali bomo vsakega gosta, saj od tega živimo, a to, kar se dogaja sedaj, je že preveč: tukaj delajo to, česar doma ne smejo,” so situacijo v Splitu za Slobodno Dalmacijo lani komentirali gostinci.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!