Zabavni velikonočni običaji z vsega sveta

Potovanja 06. Apr 202308:30
Kdaj je velika noč 2022
Žiga Živulović jr./BOBO

Velika noč je pred vrati, v ta namen smo zbrali najbolj nenavadne in zanimive običaje z vsega sveta. Od spuščanja zmajev do branja detektivskih zgodb, ljudje praznične dni obeležijo še kako drugače kot z barvanjem pirhov in prazničnimi jedmi.

Velikonočni običaji se po svetu razlikujejo, preverite nekaj najbolj nenavadnih in najbolj zanimivih.

Spuščanje zmaja

Praznovanje Velike noči na Bermudih je nekaj posebnega, saj se začne s KiteFestom velikega petka in spuščanjem zmajev. Na plaži Horseshoe Bay lahko opazujete ljudi, ki spuščajo domače zmaje, pogosto opremljene z drznimi, živobarvnimi geometrijskimi motivi.

Legenda pravi, da se je ideja porodila lokalnemu učitelju, potem ko je spustili zmaja, ki je bil videti kot Jezus, da bi učencem pomagal razumeti Kristusovo zgodbo.

Branje detektivk in kriminalk

Na severu Evrope je velika noč čas za zločine. Påskekrimmen, norveška tradicija branja, gledanja in poslušanja kriminalnih zgodb in detektivskih trilerjev je skandinavski običaj ob praznovanju velike noči. Vse radijske in televizijske postaje sodelujejo pri ustvarjanju zgodb in ugank, te pa najdete celo na kartonih mleka.

Tradicija naj bi se začela leta 1923, ko je neki knjižni založnik svoj novi kriminalni roman promoviral na naslovnicah časopisov. Oglasi so bili tako podobni novicam, da ljudje niso vedeli, da gre za reklamni trik. Vse drugo je, pravijo, zgodovina.

Bela in rjava jajca
PROFIMEDIA

Velikanska omleta

Če se na velikonočni ponedeljek znajdete v mestu Haux na jugu Francije, boste priča velikanski omleti. Vsako leto namreč na glavnem mestnem trgu postrežejo velikansko omleto, pri peki katere porabijo kar 15 tisoč jajc.

Z njo se nato masti tisoč prebivalcev tamkajšnjega mesta. Legenda pravi, da se je Napoleon med potovanjem po južni Franciji ustavil v majhnem mestu in si privoščil omleto. Napoleonu je bila ta tako všeč, da je meščanom naročil, naj poberejo jajca in naslednji dan pripravijo velikansko omleto za njegovo vojsko.

Vodni boji

Poljaki sočasno z veliko nočjo praznujejo Śmigus Dyngus (mokri ponedeljek, op. p.), ob čemer se obmetavajo z velikimi količinami vode. V starih časih so v glavnem samski fantje lovili samska dekleta, zdaj pa se je tovrstna tradicija škropljenja razširila na vse generacije.

Ljudje se na velikonočni ponedeljek zberejo na prostem in se polivajo z vedri vode, škropijo z brizgalnimi pištolami in vsem, kar jim pride pod roke. Legenda pravi, da se bodo dekleta, ki se zmočijo na mokri ponedeljek, čez leto poročila.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.