Življenje pri rekordnih 53 stopinjah pod ničlo in z značilno ledeno meglo

Potovanja 29. Jan 202313:17 0 komentarjev
MOHE
PROFIMEDIA

Temperature v najsevernejšem kitajskem mestu so se spustile do –53 stopinj Celzija, kar je najnižja do zdaj izmerjena temperatura v tem kraju, so dejali meteorologi.

Mesto Mohe, ki leži v severovzhodni provinci Heilongdžjang, ta meji s Sibirijo, je znano kot “severni pol Kitajske” in je obenem eden redkih krajev v državi s subarktičnim podnebjem.

Tam so 22. januarja ob sedmi uri zjutraj izmerili rekordnih 53 stopinj pod ničlo. Nazadnje je bilo skoraj tako hladno leta 1969.

mohe
PROFIMEDIA

V Jakutsku v Rusiji, znanem kot najhladnejše mesto na svetu, so temperature padle do –62,7 stopinje Celzija. Takšnih temperatur niso izmerili že več kot dve desetletji.

Toda zime v Moheju so neusmiljeno mrzle in dolge – začnejo se v začetku oktobra in pogosto trajajo do maja. Ko je zelo mrzlo, je za Mohe značilna tudi ledena megla.

Ta se pojavi le v izjemno mrzlih podnebjih, ko vodne kapljice v zraku ostanejo v tekoči obliki. Poleg tega je tam lahko tako mrzlo, da zmrzne tudi vroča voda, ki jo vržemo v zrak.

Mohe
PROFIMEDIA

Ali bo ledena megla to zimo prevladovala v Moheju, še ni znano. Čeprav boste morda pomislili, da turistov ne zanima ledeno mesto na severu Kitajske, se ti kar zgrinjajo tja, da bi si ogledali ledene znamenitosti.

Leta 2011 je več kot 10.000 turistov prišlo v Mohe, da bi opazovali severni sij. Avtocesto, ki povezuje oddaljeno mesto s prestolnico Peking, so odprli decembra 2019, kar je močno olajšalo prihode in odhode turistov in lokalnega prebivalstva.

MOHE
PROFIMEDIA

A tudi okolica Moheja je polna zanimivosti. Ime province Heilongdžjang, ki izhaja iz kitajskega imena za reko Amur – Heilong Džjang, v prevodu pomeni “reka črnega zmaja”.

Glavno mesto province je Harbin, ki slovi po spektakularnem festivalu snega in ledu. Zaradi ostrega podnebja mesto na severovzhodu Kitajske vsako leto gosti umetnike, ki tekmujejo v ustvarjanju pravljičnih skulptur – od sfing in piramid do impozantnih konj in najrazličnejših zgradb, kot so gradovi in obzidja. Zaradi vsega tega ga nekateri imenujejo zamrznjeni Disneyland, piše punkufer.hr.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!