Pozitivna čustva: se jih lahko naučimo?

Magazin 15. Sep 202107:00 0 komentarjev
nasmeh
Profimedia

Lahko bi rekli, da so pozitivna čustva najbolj prijetna plat našega življenja. Ko jih doživljamo, smo polni življenja, polni energije in življenje se zdi bolj lahkotno. Kaj sploh so pozitivna čustva in ali se jih lahko "naučimo"?

Pozitivna čustva so večplastno notranje doživljanje in odzivanje na okolico (vir). Hkrati se razlikujejo od pozitivnega razpoloženja, čeprav se čustva in razpoloženje med seboj tesno povezujejo.

Poleg notranjega doživljanja pozitivna čustva vplivajo tudi na naš živčni sistem, naše hormone, obrazno mimiko, zmanjšujejo stresni odziv in celostno vplivajo na dobro počutje in celo zdravje (vir). Nasproten učinek pa imajo negativna čustva. Pa vendar, ko doživljamo negativna čustva, na drugem koncu vedno “čakajo” tudi pozitivna, četudi jih doživljamo ločeno. Števili strokovnjaki pravijo, da je razlika med pozitivnimi in negativnimi čustvi le v njihovem naboju energije – pozitivna naj bi imela visok naboj, negativna pa nizek.

Se pozitivnih čustev lahko naučimo?

Strokovnjaki pravijo, da lahko. Nekateri psihologi učenje čustev imenujejo tudi čustveni wellnes – ta naj bi nas učil, kako prepoznavati in uravnavati svoja čustva in vsakodnevni stres. Uči, kako prepoznavati negativna čustva in jih spreobrniti v pozitivna. Torej, ne gre za to, da se negativnim izogibamo, temveč se jih naučimo upravljati in končno spreobrniti v pozitivna (vir).

Profimedia

Vse to se lahko naučimo s pomočjo ustreznih tehnik in strategij: s spoznavanjem sebe in opazovanjem svojih čustev, z redno prakso čuječnosti, z razvijanjem redne dnevne rutine, s katero namensko kultiviramo pozitivna čustva (in gradimo nove nevronske povezave), s pisanjem dnevnika hvaležnosti, s prijaznostjo, udejstvovanjem v aktivnostih, ki razveseljujejo, itn.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!