Poznate države, ki nimajo niti ene reke? Ena je v naši bližini …

Magazin 11. Jun 202319:08 0 komentarjev
Libija
Profimedia

Držav, ki nimajo niti ene reke, je več, kot bi si mogoče predstavljali. Tri so celo v Evropi ...

V svetu, razdeljenem na skoraj 200 držav, naravni viri niso povsem ”solidarno” porazdeljeni. Nekatere države so namreč popolnoma prikrajšane za vire, ki jih imajo nekateri za samoumevne – reke. In medtem ko ima Rusija na tisoče rek, pa je na svetu tudi okoli 15 držav, ki nimajo nobene. Po poročanju spletne strani Punkufer.hr so nekatere izmed njih:

Libija

Severnoafriška puščavska država se ne ponaša niti z eno stalno reko, ima pa zato umetno reko, ki jo je ustvaril človek. Gre namreč za ogromen sistem cevi, ki namaka državo po dolgem in počez ter predstavlja 70 odstotkov libijskih virov pitne vode. Nekateri ga imajo za največjega na svetu, nekdanji libijski voditelj Moamer Gadafi pa ga je označil za svetovno čudo.

Bahrajn

Tako kot Libija tudi ta otoška država v Perzijskem zalivu nima stalnih rek. Še več – podatki iz obdobja 1972 in 2017 kažejo, da je gladina površinske tekočine ostala stabilna, in sicer ”približno nič milijard kubičnih metrov na leto”.

Savdska Arabija

Ker je tudi Savdska Arabija puščavska država, ne preseneča dejstvo, da se je uvrstila na ta seznam. Presenetljivo pa je, da tako velika država, ki obsega 2.150.000 kvadratnih kilometrov, nima niti ene reke, a kljub temu zagotavlja pitno vodo 34 milijonom prebivalcem. Skoraj polovica pitne vode je namreč pridobljena z razsoljevanjem morske vode ali somornice.

Vatikan

Brez reke je tudi najmanjša država na svetu, čeprav je od italijanske reke Tibere oddaljena le približno 400 metrov.

Malta

Ob Vatikanu in Monaku obstaja še ena evropska država brez reke, in sicer Malta. Ima pa zato morje, še piše Punkufer.hr.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!