Poznate zdravilne učinke špargljev?

Magazin 21. Mar 202209:00 0 komentarjev
Šparglji
Profimedia

Šparglji ali beluši so ena izmed prvih spomladanskih vrst zelenjave, ki se znajde na našem krožniku. Okusna zelenjava, ki pa ima tudi več zdravilnih učinkov. Preverite jih.

Blagodejno vplivajo na prebavo

Šparglji spadajo med tisto zelenjavo, ki zelo ugodno deluje na črevesje in prebavo. Vsebujejo inulin (prebiotik) in skrbijo za dobre bakterije v črevesju. Tudi raziskave so pokazale, da naj bi kuhani šparglji pomagali pri želodčno-črevesnih težavah. Uravnavali naj bi zdravo ravnovesje v prebavnem traktu, zmanjševali vnetja in pospeševali celjenje.

Blažijo posledice ”mačka”

Če ste se zbudili z mačkom, si privoščite šparglje. Ti naj bi namreč imeli moč, da ublažijo posledice prekrokane noči. Razlog za to naj bi bila predvsem visoka vsebnost vlaknin in flavonoidov. Še več, raziskava je pokazala, da naj bi šparglji pomagali zmanjševati poškodbe jeter zaradi alkohola.

Lajšajo vnetja v telesu

Šparglji vsebujejo ogromno koristnih vitaminov in drugih za organizem pomembnih snovi. Bogati naj bi bili z vitaminoma C in E, vsebovali naj bi polifenole, ki so znani po protivnetnih učinkih. Naj bi bili bogat vir glutationa, ki je izjemno pomemben antioksidant. Zaradi visoke vsebnosti folne kisline so zelo priporočljivi tudi za nosečnice (a se morajo te pred uživanjem posvetovati z ustreznim strokovnjakom).

Profimedia

Znižujejo krvni tlak

Blagodejno naj bi delovali tudi proti visokemu krvnemu tlaku. Krepili naj bi stene krvnih žil in varovali kapilare pred poškodbami. Študija, ki so jo sicer opravili na podganah, je pokazala, da naj bi šparglji zniževali visok krvni tlak. V raziskavo so zajeli podgane z visokim krvnim tlakom. Razdelili so jih v dve skupini. V eni skupini so podgane prejemale hrano, sestavljeno iz 5 odstotkov špargljev, drugo skupino pa so hranili s standardno prehrano. Po desetih tednih so raziskovalci zaznali za 17 % znižan krvni tlak pri podganah, ki so jih hranili s šparglji. Potrebne so dodatne študije, da bi lahko isti učinek z veliko zanesljivostjo potrdili tudi na ljudeh.

Članek je informativne narave. V primeru zdravstvenih težav se posvetujte z ustreznim strokovnjakom.

VIR: https://www.bbcgoodfood.com/

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!