Prav posebne pozitivne učinke ima meditacija, ki jo opravimo zjutraj

Magazin 28. Jan 202217:45 0 komentarjev
Meditacija
Profimedia

Po jutru se dan pozna, zato ni vseeno, kako ga začnemo. Kot kažejo številne raziskave, je za jutranjo poživitev veliko boljša meditacija kot pa skodelica kave.

Če niste jutranji človek in se le s težavo prebudite ter ob tem morda čutite nelagodje pred novim dnem, poskusite jutranjo meditacijo. Ta vas lahko pomiri in napolni z novim elanom.

Z redno prakso jutranje meditacije lahko obvladujemo stres, ostanemo osredotočeni in ohranjamo dobro počutje ves dan. Tudi študije potrjujejo številne pozitivne učinke redne prakse meditacije na naše duševno in telesno zdravje.

Zakaj začeti z meditacijo že takoj zjutraj?

Pomaga obvladovati stres in tesnobo

Redna praksa jutranje meditacije je lahko še posebno blagodejna za posameznike, ki doživljajo jutranjo tesnobo. Te posameznike že zjutraj preplavljajo številne misli, občutijo preobremenjenost, zaskrbljenost in nemir. Vse to lahko vodi do prekomernega stresa, ki traja ves dan. Jutranja meditacija lahko pomaga pri obvladovanju tega pojava. Razlogi tičijo predvsem v tem, da z redno meditativno prakso lahko zmanjšamo odzivnost amigdale v možganih. Prav amigdala je namreč tista, ki je odgovorna za stresni odziv.

Profimedia

Izboljšuje razpoloženje in počutje

Kot kažejo raziskave, lahko z meditacijo izboljšamo tudi počutje, in to zelo hitro. Tako naj bi ena izmed študij pokazala, da že samo desetminutna meditacija zjutraj lahko izboljša naše počutje in nam pomaga, da smo bolj zbrani, osredotočeni in sproščeni. Strokovnjaki so si enotni – redna meditacija je koristna za izboljšanje razpoloženja in kot pomoč pri obvladovanju negativnih misli in čustev.

Povečuje produktivnost

Če lahko verjamemo študijam, bomo več naredili zase, če bomo zjutraj za poživitev namesto jutranje kave meditirali. Kar nekaj raziskav je namreč pokazalo, da naj bi meditacija povečala tudi delovno vnemo in produktivnost. Z redno meditacijo pa naj bi se izboljšale tudi kognitivne sposobnosti in vsesplošno zadovoljstvo na delovnem mestu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!