(FOTO) Evrovizija 2023: kdo se je uvrstil v sobotni finale?

Magazin 09. Maj 202320:37 > 23:10 4 komentarji
Evrovizija 2023
Phil Noble/REUTERS

Za nami je prvi evrovizijski polfinalni večer, na katerem je nastopilo 15 držav. Odgovorni urednik portala Evrovizija.com Alesh Maatko je za N1 ocenil, da smo že v prvem predizboru videli letošnjo zmagovalko, da pa to ni Švedska, kakor napovedujejo stavnice. Preverite, kdo se je uvrstil v finale.

V Liverpoolu se je odvil prvi polfinalni večer za pesem Evrovizije. Čeprav po tradiciji Evrovizijo gosti lanskoletna zmagovalka, je Evropska radiodifuzna zveza (EBU) odločila, da bo letošnje, 67. po tekmovanje po vrsti zaradi vojne v Ukrajini potekalo na Otoku.

Na odru se je predstavilo 15 držav. Gledalci so odločili, da se v finale uvrstijo Hrvaška, Portugalska, Švica, Izrael, Moldavija, Švedska, Češka, Finska, Srbija in Norveška. Iz tekmovanja pa so izpadli Malta, Latvija, Irska, Azerbajdžan in Nizozemska.

Evrovizijski večer so povezovale britanska televizijska zvezdnica Alesha Dixon, igralka Hannah Waddingham in ukrajinska pevka Julija Sanina.

Čeprav tokratni pevski festival gosti Združeno kraljestvo, je bilo skozi tekmovanje čutiti tudi duh Ukrajine. Tradicionalne razglednice, ki so prikazane pred vsakim nastopom, so tako poleg Velike Britanije in nastopajočih držav prikazovale tudi ukrajinska mesta, v logotipu evrovizijskega napisa pa je srce, ki nadomešča črko V, v barvah ukrajinske zastave.

Poleg predstavnikov držav so za glasbene vložke med glasovanjem poskrbele ukrajinska glasbenica Alyosha in britanska pevka Rebecca Ferguson, ki sta predstavili priredbo uspešnice Ordinary World britanske zasedbe Duran Duran. Nekaj svojih uspešnic je nato zapela še britanska pevska zvezdnica Rita Ora.

Pred razglasitvijo rezultatov so se gledalcem predstavili še predstavniki Francije, Nemčije in Italije, treh od velikih petih držav, ki se v finale uvrstijo samodejno. Francoska pevka La Zarra, nemška glasbena skupina Lord of the Lost in italijanski pevec Marco Mengoni sicer niso nastopili v živo, so si pa gledalci izseke njihovih vnaprej posnetih nastopov lahko ogledali na televizijskih ekranih.

Evrovizija Evrovizija
Phil Noble/REUTERS
Evrovizija 2023, Azerbajdžan Evrovizija 2023, Azerbajdžan
Phil Noble/REUTERS
Evrovizija 2023, Portugalska Evrovizija 2023, Portugalska
Phil Noble/REUTERS
Evrovizija 2023, Švica Evrovizija 2023, Švica
Phil Noble/REUTERS
Evrovizija 2023, Moldavija Evrovizija 2023, Moldavija
Phil Noble/REUTERS
Evrovizija 2023, Malta Evrovizija 2023, Malta
Phil Noble/REUTERS
Evrovizija 2023, Češka Evrovizija 2023, Češka
Phil Noble/REUTERS
Evrovizija 2023, Irska Evrovizija 2023, Irska
Phil Noble/REUTERS
Evrovizija 2023, Latvija Evrovizija 2023, Latvija
Phil Noble/REUTERS
Evrovizija 2023, Izrael Evrovizija 2023, Izrael
Phil Noble/REUTERS
Evrovizija 2023, Finska Evrovizija 2023, Finska
Phil Noble/REUTERS
Evrovizija 2023, Srbija Evrovizija 2023, Srbija
Phil Noble/REUTERS
Evrovizija 2023 Evrovizija 2023
Phil Noble/REUTERS
Evrovizija 2023 Evrovizija 2023
Phil Noble/REUTERS
Evrovozija 2023, Nizozemska Evrovozija 2023, Nizozemska
Phil Noble/REUTERS
Evrovozija 2023, Norveška Evrovozija 2023, Norveška
Phil Noble/REUTERS
Evrovizija 2023 Evrovizija 2023
Profimedia
Rita Ora Rita Ora
Profimedia

“Danes smo videli tudi zmagovalko”

Prvi polfinalni večer je za N1 komentiral odgovorni urednik portala Evrovizija.com Alesh Maatko. Večer je po njegovem mnenju minil brez večjih presenečenj, v sobotni finale pa so se uvrstile države, ki so jim preboj napovedovale tudi stavnice. “Opozoril bi na to, da so stavnice tokrat 100-odstotno zadele. Kar se je napovedovalo, se je na koncu tudi uresničilo. To pomeni tudi dobre obete za četrtek, ko nastopa Slovenija, saj nam stavnice napovedujejo 5. mesto,” je povedal.

Kot največjo spremembo letošnje Evrovizije je Maatko izpostavil glasovanje, ki je bilo tokrat izključno telefonsko. Glasovali so lahko tudi gledalci iz držav, ki ne sodelujejo na Evroviziji, pa tudi Francozi, Nemci in Italijani. “Kar se vedno pokaže na Evroviziji, je to, da je poleg glasbe pomemben tudi šov. Sploh pri Hrvaški,” je še dodal. Maatko je ob tem še ocenil, da smo lahko že v prvem predizboru videli letošnjo zmagovalko, da pa to ni Švedska, kakor napovedujejo stavnice. “Diši mi po Finski. Zdi se mi, da je z nastopom naredila velik preskok.”

Na evrovizijskih stavnicah trenutno najbolje kaže švedski predstavnici Loreen, ki je na tem tekmovanju zmagala že leta 2012 s pesmijo Euphoria. Na drugem mestu je Finska, na visokem – tretjem pa Ukrajina. Slovenija je na stavnicah trenutno na 18. mestu, za Srbijo in Hrvaško.

Ta teden nas čakata še dva glasbena večera. V četrtek bodo v drugem polfinalu nastopili tudi slovenski predstavniki Joker Out, v soboto pa se bo tekmovanje zaključilo s finalnim večerom, v katerem bo nastopilo skupno 26 držav. Poleg 20 držav, ki se bodo v finale uvrstile skozi predizbor, bodo v soboto nastopili še predstavniki držav velikih 5, torej Španije, Francije, Italije, Nemčije in Velike Britanije, ter Ukrajina kot lanskoletna zmagovalka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje