Pred skoraj 60 leti je zapisal znano pravilo 7-38-55, a mnogi ga ne razumejo

Magazin 19. Maj 202405:19 2 komentarja
moški, ženska, pogovor
Foto: PROFIMEDIA

Pravilo, ki je pomembno tako pri razbiranju pravih čustev drugih kot pri načinu, kako mi sporočamo čustva drugim.

V svetu psihologije je že več kot pol stoletja znano pravilo 7-38-55, ki ga leta 1967 zapisal psiholog Albert Mehrabian iz kalifornijske univerze v Los Angelesu na podlagi spoznanj iz psiholoških eksperimentov.

Pravilo je znano tudi kot “Mehrabianovo pravilo” in pravi, da ljudje iz povedanih besed razberemo le 7 odstotkov povedanega, 38 odstotkov iz tona glasu, 55 odstotkov pa iz govorice telesa.

Pravilo je postalo znano tudi v komunikacijski znanosti in še danes se mnogi komunikacijski strokovnjaki (in laiki) opirajo nanj. Vendar mnogi tega pravila ne razložijo pravilno, zato večkrat izpade, da ni resnično, piše N1 Zagreb. Pravilno razumevanje pravila 7-38-55 lahko pomaga sprožiti vašo čustveno inteligenco in vam je v pomoč v različnih pomembnih vsakodnevnih okoliščinah.

Kaj večina ljudi napačno razume?

Če boste o pravilu 7-38-55 brskali po spletu, boste našli mnoge članke, ki trdijo, da vam uporaba tega pravila lahko pomaga pri razgovorih za službo, poslovnih razgovorih, pri razumevanju lastne govorice telesa ali neverbalnih znakih drugih ljudi.

Vendar pri interpretaciji tega pravila obstaja težava. Mehrabianovo pravilo namreč ni nastalo na podlagi preučevanja razgovorov za službo ali načina prodaje, ampak iz preučevanja ljudi, ki so govorili o svojih občutkih, pri čemer se njihove besede in izrazi na obrazu niso ujemali.

Razbiranje čustvenih signalov je bistvo čustvene inteligence

Mehrabianovo pravilo se tako nanaša zgolj na čustva, ne pa tudi na vsebino, in deluje le, če nastajajo razlike med signali, ki jih pošilja govorec. Tako je uporaba tega pravila pomembnejša pri razbiranju dejanskega čustvenega stanja govorečega, ne pa za to, da nadzorujete svojo sporočilnost, da bi tako bili prepričljivejši.

Primer: sprašujete se, ali je vaš partner jezen na vas, čeprav pravi, da ni. Uporabite pravilo 7-38-55.

Morda niste prepričani, ali ste se z osebo, s katero ste se pravkar spoznali, dobro povezali. Ali sodelavci vašo iniciativo dobro sprejemajo? Uporabite pravilo 7-38-55. Bodite pozorni na njihov ton glasu in izraze obraza. Seveda pa je za to pravilo dobro vedeti, kadar želite prenesti svoja čustva drugim. Vodji, ki bo svoje podrejene navduševal z rokami v žepih ali z zdolgočasenim obrazom ali tonom glasu, zelo verjetno ne bo uspelo. Ljudje bodo bolj verjeli očem kot ušesom. To je opozorilo tudi tistim, ki čustvene zadeve rešujejo po elektronski pošti ali Zoomu.

Branje tujih čustev in točno prenašanje lastnih je ključna komponenta čustvene inteligence. Pravilo 7-38-55 je privlačno zato, ker je opomnik, da je način, kako nekaj poveste, enako pomemben kot to, kaj poveste.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje