Predlog za počitnice: Albanija skriva številne neokrnjene kotičke

Magazin 01. Avg 202208:30 > 09:561 komentar
Delite:
albanija
Foto: Profimedia

Čisto morje, neskončne plaže, čudovite gore in dobro vino. Albanija je sredozemska država v jugovzhodni Evropi na Balkanskem polotoku, ki na severu meji na Črno goro, na severovzhodu na Kosovo, na vzhodu na severno Makedonijo in na jugovzhodu na Grčijo. Števili so mnenja, da gre za podcenjeno dopustniško državo, saj skriva številne neokrnjene kotičke in pristno gostoljubje.

Albanija je za povprečnega turista še vedno uganka in ostaja ena redkih še neobljudenih krajev. Kljub majhnemu zanimanju masovnega turizma pa si zasluži vso vašo pozornost – Albanija je namreč pravi naravni biser, ki ravno zaradi majhnega turističnega zanimanja ostaja v marsikaterem pogledu neokrnjena. Tam vas bodo očarali čudovita narava, slikovite pokrajine, čisto in prozorno morje, tiha letovišča, dih jemajoči razgledi, številni razgibani klifi, neverjetne gorske krajine, prijazni domačini in zanimiva kultura. Jadransko in Jonsko morje vas bosta zagotovo presenetila z edinstvenimi razgledi, ki v državo že privabljajo obiskovalce; obstajajo pa tudi edinstveni kraji za ljubitelje potapljanja, saj je podvodna panorama prav tako čudovita kot površinska. Plaže v Albaniji so ene od najbolj priljubljenih na Balkanu zaradi kristalno čiste vode in neverjetne gorske lepote, ki jih obdaja.

albanija
Foto : Profimedia

Albanija je država, o kateri krožijo miti in nasprotujoče si zgodbe. Precejšnje število popotnikov in turistov ima še vedno zadržke pred potovanjem v to raznoliko državo, vendar za to ni utemeljenega razloga. Se sprašujete, ali je Albanija varna za obisk? Da, Albanija je pravzaprav varnejša kot nekatere druge priljubljene države. Stopnja kriminala v Albaniji je precej nizka. Ko boste v tej očarljivi državi, boste dobili priložnost potovati s časovnim strojem. Tukaj se evropska tradicija zelo uspešno združuje z azijskimi običaji in načinom življenja, hitro rastjo in sodobnostjo – z zapuščino komunizma in barvo zgodnjega 20. stoletja.

albanija
Foto : Profimedia

V zadnjih nekaj letih se turistično zanimanje za Albanijo povečuje, zato se ta panoga hitro razvija. Vsako leto se zgradijo novi hoteli, nastajajo nova letovišča, infrastruktura se izboljšuje. Če bi radi doživeli pristno Albanijo, jo obiščite čim prej, preden vas na plaži ali v slikovitem gorovju pozdravijo trume turistov.

albanija
Foto : Profimedia

Edinstvena in čudovita narava Albanije je presenetljivo slikovita in raznolika. Združuje čudovito Jadransko in Jonsko morje, vode, ki so na voljo tukaj, pa naj bi imele celo zdravilne lastnosti. Večino ozemlja države pokrivajo gorovja, ki segajo tudi več kot 2.500 metrov nad morsko gladino. Albanske Alpe kot magnet privabljajo ljubitelje gorske rekreacije, saj je tam veliko lepih poti, predvsem pa je narava neokrnjena. Razkošni razgledi, čist in svež zrak ter mirno vzdušje so tukaj zagotovo zagotovljeni.

albanija
Foto : Profimedia

Domačini so zelo prijazni in odprti. Govorijo italijansko, nemško in angleško, številni tudi rusko. Lokalni prebivalci vas bodo vedno pripravljeni pozdraviti in vam ponuditi pomoč ali priporočilo, prav nobeno presenečenje ni niti, da vas povabijo na kozarček rakije.

albanija
Foto : Profimedia

Uživali boste tudi v lokalni albanski hrani. Tu strežejo odlično ulično hrano in imajo nekaj dobrih restavracij. Vsekakor poskusite albanske sladice in morske specialitete, za katere ste lahko prepričani, da bodo lokalne in sveže ulovljene. Prav tako boste v Albaniji našli veliko naravnih produktov, saj država strogo spremlja, da supermarketi prodajajo visokokakovostne, okolju prijazne in naravne izdelke. Albanci se ponašajo z dobrimi mehkimi siri, olivnim oljem, morskimi sadeži in okusnimi sladicami v najrazličnejših oblikah.

albanija
Foto : Profimedia

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar