Predmet iz vesolja preluknjal streho in skoraj zadel stanovalca

Magazin 18. Apr 202405:09 1 komentar
odpadek iz Mednarodne vesoljske postaje, ISS
Odpadek z ISS, ki je zadel hišo na Floridi (Foto: NASA)

Odpadek iz Mednarodne vesoljske postaje je "preživel" padec skozi atmosfero in treščil v hišo na Floridi. Kakšna je verjetnost, da se to zgodi tudi vam?

“Bil je oglušujoč zvok. Skoraj je zadelo mojega sina. Bil je le dve sobi stran,” je prejšnji mesec za ameriško televizijo WINK, podružnico CNN, povedal Alejandro Otero iz Naplesa na Floridi.

“Nekaj je raztrgalo hišo in naredilo veliko luknjo na tleh in stropu,” je dejal Alejandro. “Rekli smo si, da je to nemogoče, potem pa sem takoj pomislil, da gre za meteorit,” je povedal o nenavadnem incidentu, ko je kovinski predmet z neba preluknjal streho na njegovi hiši.

Izkazalo se je, da ni bil meteorit, pač pa odpadek z Mednarodne vesoljske postaje (ISS), ki je “preživel” padec iz vesolja.

“Marca 2021 so zemeljski kontrolorji Nase z robotsko roko Mednarodne vesoljske postaje sprostili tovorno paleto s starimi nikelj-hidridnimi baterijami z vesoljske postaje po dostavi in namestitvi novih litij-ionskih baterij v okviru posodobitve napajanja orbitalne postaje,” je v včeraj objavljenem sporočilu za javnost zapisala ameriška vesoljska agencija Nasa, ki je predmet preučila. “Skupna masa strojne opreme, izpuščene z vesoljske postaje, je znašala približno 5.800 funtov (2.630 kilogramov).

robotska roka, Mednarodna vesoljska postaja, ISS, odpadki
Robotska roka sprošča paleto s smetmi z ISS. (Foto NASA)

Pričakovali so, da bo strojna oprema popolnoma zgorela med vstopom v ozračje, “vendar je del strojne opreme preživel vstop v Zemljo in trčil v hišo v Naplesu na Floridi”, so še zapisali v sporočilu.

Predmet je narejen iz kovinske zlitine Inconel, tehta 1,6 kilograma, v višino meri 4 cm, v premer pa 1,6 cm.

Agencija je priznala, da je dogodek presenetil tudi njo, saj je “izpodbil pričakovanja o tem, kaj lahko preživi proces ponovnega vstopa in kaj ne, kar bi lahko imelo širše posledice za prihodnja prizadevanja za odstranjevanje vesoljskih odpadkov”. Zato je Nasa napovedala, da bo izvedla podrobno analizo postopkov pri odmetavanju vesoljskih “smeti” in če bo potrebno, “posodobila modeliranje in analizo”. Ni pa odgovorila na vprašanje, ali bo spremenila načrte za prihodnje odstranjevanje smeti z ISS, piše CNN.

Pri agenciji so samo zapisali, da “Nasa ostaja zavezana odgovornemu delovanju v nizki Zemljini orbiti in čim večjemu zmanjšanju tveganja za zaščito ljudi na Zemlji pri sprostitvi vesoljske opreme”.

Kolikšna je verjetnost, da vas zadene “smet iz vesolja“?

Obstaja veliko različnih ocen verjetnosti, da bodo vesoljski odpadki zadeli nekoga, vendar se večina ocen giblje pri verjetnosti ena proti 10.000. To je verjetnost, da bo vesoljski odpadek zadel katerokoli osebo kjerkoli na svetu. Verjetnost, da bo zadela določeno osebo (na primer vas ali mene), pa je kar ena proti 1.000.000.000.000, piše BBC. Veliko večje možnosti imate, da zadenete šestico na lotu. Verjetnost za to je “samo” ena proti 7.059.052.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje