Nova razvada milenijcev in generacije Z, ki vas bo presenetila

Slovenija 17. Apr 202421:30 0 komentarjev
nakupovanje hrane trgovina
Foto: PROFIMEDIA

Včasih smo si kot zapravljanje predstavljali obroke v razkošnih restavracijah, drage počitnice in dizajnerska oblačila. Dandanes pa je razkošje lahko tudi skromnejše.

Ameriška družba McKinsey & Company v februarskem poročilu ugotavlja, da je za mlajšo generacijo glavna prioriteta pri zapravljanju denarja – hrana.

Več kot 4.000 ljudi, od baby boomerjev do generacije Z, so povprašali o njihovih finančnih načrtih za letošnje leto. Močno so izstopali milenijci in generacija Z, ki so na prvo mesto – pred restavracije, bare, potovanja, izdelke za osebno nego, oblačila in fitnes – postavili živila.

Portal Business Insider razlog vidi v tem, da so milenijci postali starši in morajo zdaj nahraniti tudi otroke. Spremembe je opaziti v primerjavi z letom 2018: takrat so pripadniki generacij baby boom in X, za živila namenili več denarja kot milenijci.

Pri spremembi navad pa je ključen vidik tudi zdravje. Potrošniki pričakujejo, da bodo sveža živila stala več kot zamrznjena. Milenijci pa se, tako revija Black Enterprise, pogosteje odločijo za obisk trgovine z živili, da bi nakupili bolj zdrave izdelke.

Generacija Z pa za hrano zapravi več, ker posega po visokokakovostnih prigrizkih in pijačah.

Preference mlajših generacij se odražajo tudi v uspešnih rezultatih živilskih podjetij. Kot primer je Forbes izpostavil podjetje Liquid Death, ki prodaja vodo v pločevinkah. “Področje zdrave hrane in pijače je bilo v preteklosti zapostavljeno, polno je bilo dolgočasnih blagovnih znamk,” je vlagatelj Peter Pham povedal za Business Insider. Spremembo nakupovalnih navad mlajših generacij so nekatere znamke dobro izkoristile, je dodal.

Vse generacije pa občutijo inflacijo. Ameriška gospodinjstva letos nakup enakega blaga in storitev kot pred letom dni stane 445 dolarjev (417 evrov) več na mesec, še piše Business Insider.

Pri nas je bila letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, v letošnjem marcu 3,4-odstotna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!