Pravnik: Ko vam policist postavi to vprašanje, nanj raje ne odgovorite

Slovenija 17. Apr 202415:09 27 komentarjev
policist ustavlja avto
Simbolična fotografija (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Zvito vprašanje pri policijskem postopku, z odgovorom na katerega si lahko nakopljete večje težave, kot ste mislili.

“Na splošno nimam težav s policijo, so me že ustavili, kazen pa sem večinoma dobil, ker nisem bil pripet, pa zaradi telefona ali neprižganih luči,” je v razpravi na enem od slovenskih forumov svoje izkušnje s policijo v prometu opisal uporabnik.

“Lahko povem tudi, da sem se že tudi pri najbolj zateženih policistih velikokrat odpeljal brez kazni. Odvisno je od tega, kakšen prekršek si naredil, predvsem pa, kakšen je tvoj prvi odziv, ko te policist vpraša: Veste, zakaj sem vas ustavil?”

Prav vprašanje “Veste, zakaj sem vas ustavil?” je namreč nadvse prebrisano. Policistom ga ni prepovedano postaviti, lahko pa ga izkoristijo tudi proti vam.

Čeprav morda policist želi s tem vprašanjem iz voznika izvabiti priznanje krivde za prekršek, ki ga je policist opazil, lahko odgovor na vprašanje voznika spravi v še večje težave. Na cesti namreč vozniki pogosto naredimo kakšen prekršek (običajno s prehitro vožnjo, telefoniranjem …), ki se ga zavedamo (in upamo, da takrat policistov ni v bližini).

Če nas kmalu po tem ustavi policist, se tega prekrška še vedno zavedamo. Toda, lahko smo nevede naredili še enega ali pa nas je policist ustavil zaradi nečesa drugega. Morda samo preverja stanje vozila … Tako vam lahko izreče kazen za prekršek, ki ste ga priznali, čeprav ga sam pred zaustavitvijo vašega vozila ni zaznal.

Britanski pravnik: Na vprašanje ne bi smeli odgovoriti niti v milijon letih

Očitno pa policija tudi drugod po svetu uporablja iste trike. Na policijsko vprašanje “Ali veste, zakaj sem vas ustavil?” v videu, objavljenem na TikToku, opozarja tudi britanski pravnik, ki pod vzdevkom @tiktokstreetlawyer svetuje britanskim državljanom o njihovih pravicah.

@tiktokstreetlawyer How to answer this police question- “why do you think i pullled you over?” #streetlawyer #communitylegaleducation #police #traffic #question #fyp ♬ original sound – Street Lawyer

“To je vprašanje, na katerega ne bi smeli odgovoriti niti v milijon letih, če ne veste, česa ste osumljeni,” pravi v posnetku. Po njegovem mnenju je namen vprašanja “ujeti voznike nepripravljene, še preden se zavedo, da jim po zakonu ni treba odgovoriti na to vprašanje”.

“Predstavljajte si, da to ni zvijačno vprašanje in ne da bi vedeli, katerega prekrška ste obtoženi, odgovorite: ’Ker sem prevozil rdečo luč’ ali ’Ker sem prekoračil hitrost’ ali ’Ker sem jedel kebab’ ali ’Ker sem Zajček Uhec’”, pojasnjuje in doda: “Pravkar ste priznali potencialne štiri prekrške, čeprav je policist razmišljal in morda imel dokaze le o enem – če je kakšnega sploh imel v mislih.”

Poleg tega lahko vaše ’priznanje’ na sodišču uporabijo proti vam, dodaja odvetnik in svetuje, da raje policista prosite, naj on pove, zakaj vas je ustavil.

Podobno pravi tudi eden od uporabnikov zgoraj omenjenega slovenskega foruma. “To je zelo zvijačno vprašanje. Na primer: odgovoriš, ker sem telefoniral, on pa: Ne, ker nimate prižganih luči. A telefonirali ste tudi? Tako da je moj odgovor vedno: ne vem.”


BONUS VIDEO: Ponoči zagorelo na Iliriji

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje