Preizkusni trki pokazali, da so avti varni v primeru trka. Kaj pa preventiva?

Magazin 02. Jun 202211:45 0 komentarjev
Preizkusni trk
Euro NCAP

Varnost voznika je po zadnjih standardih v večini vozil skoraj 100-odstotna.

Organizacija EuroNCAP je objavila nove rezultate preizkusnih trkov, že tretjih letos. V tem krogu so preizkusili varnost kar šestih novih vozil, pri čemer pa so štirje novi avtomobili dosegli najvišjo oceno pet zvezdic, le dva avtomobila pa sta dosegla še vedno solidne štiri zvezdice.

Med odličnjake so se tako uvrstili Mercedes-Benz razred C, Volvo C40 Recharge, Volkswagen Multivan in pa Kia EV6. Ob tem je treba omeniti, da je nemški ”prestižneš” osvojil vsaj 80 odstotkov vseh možnih točk, tako na področju zaščite voznika kot tudi potnikov in pešcev ter na področju asistenčnih sistemov. Multivan in EV6 sta na drugi strani na področju zaščite pešcev dosegla le dobrih 60 odstotkov vseh možnih točk.

Najslabše, a še vedno solidno sta se na drugi strani odrezala Peugeot 308 in Opel Astra. Avtomobila, ki sta si s tehnološkega vidika precej sorodna, sta vseeno prikazala nekoliko različno sliko. Astra je bila tako nekoliko boljša v zaščiti voznika, a slabša pri zaščiti potnikov. Pri asistenčnih sistemih in zaščiti potnikov je bil rezultat skoraj enak.

Preizkusni trk Preizkusni trk
Euro NCAP

Komisarji so bili z zadnjimi rezultati zelo zadovoljni, vseeno pa nekoliko kritični. Poudarili so, da je namreč vse večja pozornost potrebna na področju asistenčnih sistemov. Čeprav je zaščita potnikov v primeru nesreče ključnega pomena, pa je preprečevanje nastanka nesreče vseeno še pomembnejše.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!