Prek Airbnbja oddal hišo, najemnica pa v njej brezplačno živi že leto in pol

Magazin 08. Okt 202321:02 6 komentarjev
HIŠA, KI JO NAJEMA NAJEMNICA "IZ PEKLA"
Hiša, v kateri je bivala Elizabeth Hirschhorn. (Foto: PROFIMEDIA)

Zobozdravnik iz Los Angelesa Sascha Jovanovic je pred dvema letoma Američanki Elizabeth Hirschhorn prek platforme Airbnb v dolgoročni najem oddal hišo za goste. Znašel se je v pravni bitki, nezaželena stanovalka pa zdaj v hiši že leto in pol prebiva zastonj.

Saga zobozdravnika Sasche Jovanovica iz Los Angelesa se je začela septembra 2021, ko se je z Američanko Elizabeth Hirschhorn dogovoril za dolgoročni najem njegove losangeleške hiše za goste. Ob dogovoru ni niti slutil, da se bo posel spremenil v nočno moro.

Zapletel se je v pravno bitko, v kateri je sodišče razsodilo, da nima zakonske podlage za izselitev nezaželene najemnice. Jovanovic je namreč losangeleško hišo začel oddajati, ne da bi imel uporabno dovoljenje ali dovoljenje za gradnjo prhe, kar v skladu s kalifornijsko zakonodajo pomeni, da ne gre za zakonit najem, piše Business Insider.

Hirschhorn je njegovo hišo najprej najela za šest mesecev po ceni okoli 100 evrov na noč oziroma slabih 20 tisoč evrov za celotno obdobje, poroča Times. Pet mesecev po vselitvi je Jovanovic najemnici ponudil nastanitev v hotelu, medtem ko bi izvajalec v hiši opravil nekaj vzdrževalnih del in popravil. Hirschhorn se s ponudbo ni strinjala, prav tako je zavrnila, da bi v tem času bivala na njegovem domu.

Sledili so napeta pogajanja in izmenjave sporočil, ki so se zavlekla vse do datuma, ko se je marca 2022 prvotno načrtovano bivanje prek Airbnb izteklo. Kljub sporu je Jovanovic privolil, da lahko Hirschhorn bivanje podaljša za en mesec, dokler si ne najde drugega stanovanja, še poroča Times. Podaljšanje najema ni več potekalo prek platforme Airbnb.

Po izteku najema ostala v hiši in lastnika prijavila

Aprila, ko se je izteklo enomesečno obdobje, pa je najemnica prenehala plačevati najemnino, a ostala v hiši. Časnik Times je poročal, da je približno v tem času Hirschhorn Jovanovica tudi prijavila mestnemu oddelku za gradbeništvo in varnost, ki je na podlagi prijave odkril dve kršitvi kodeksa. In sicer manko dovoljenja za bivanje in nedovoljen tuš v nepremičnini. Vložila je tudi pritožbo na mestne oblasti zaradi nezakonite izselitve, nadlegovanja in neplačila pristojbin za selitev.

Uradniki so zaradi kršitev mestnega kodeksa od Jovanovica zahtevali, da dokler ne dokaže, da je stanovanjska enota v skladu z mestnim kodeksom, umakne zahtevo po izselitvi. Najemnica je ob tem v tožbi lastniku tudi prepovedala vstop v hišo.

Jovanovic se je poleg vsega znašel še v enem nezavidljivem položaju. Kot piše Business Insider, mora namreč po veljavni zakonodaji, ker je Hirschhorn na posestvu že več kot šest mesecev, za deložacijo navesti tudi tehten pravni razlog. Če tega ni, mora najemodajalec plačati pomoč pri selitvi.

HIŠA, KI JO NAJEMA NAJEMNICA
Foto: PROFIMEDIA

Neuspešna tožba lastnika

V iskanju poti za izselitev je Jovanovic zato s svojim odvetnikom Sebastianom Ruccijem poskušal tudi s tožbo proti najemnici. Vložila sta odškodninsko tožbo za izterjavo neplačane najemnine in tožbo zaradi nezakonitega odvzema nepremičnine.

Tožbo so odvetniki Hirschhorn uspešno zavrnili, vendar sodba še ni pravnomočna, saj se je Jovanovic na odločitev sodišča pritožil.

“Ona je najemnica iz pekla,” je Rucci povedal za Times. “Po teoriji, ki jo je sprejelo sodišče, bi torej pomenilo, da lahko v primeru, ko lastnik nepremičnine za nekaj nima vseh dovoljenj, nekdo v njej za vedno biva brez najemnine.”

Kot je za Business Insider še povedal Rucci, najemnica ne namerava zapustiti stanovanja, dokler ne bo dobila odškodnine za izselitev v višini 100.000 dolarjev (okoli 96.000 evrov), za kar pa po odvetnikovem mnenju nima nobene podlage.

“Ne bomo se pogajali z Elizabeth Hirschhorn. Ne bomo sprejeli nobene poravnave. Jovanovicu dolguje več kot 60.000 dolarjev (okoli 56.000 evrov) najemnine. Njena trditev, da ji moja stranka dolguje odškodnino za izselitev, je zato absurdna,” je dejal.

Na drugi strani so neomajni tudi odvetniki najemnice. Odvetnik Colin Walshok je tako za Times povedal, da je najemodajalec kršil zakonodajo in skušal zaslužiti z oddajanjem nezakonitega stanovanja. “Ko so ga ujeli, se je, namesto da bi naredil pravo stvar, zatekel k ustrahovanju, nadlegovanju in vložitvi neresnih tožb, ki vsebujejo lažne zgodbe. Vse za to, da bi prikril svoje številne kršitve zakona,” je pojasnil Walshok.

Tudi prejšnji najemnik imel težave s Hirschhorn

Po poročanju Daily Maila je bila Elizabeth Hirschhorn, tik preden se je vselila v Jovanovicevo nepremičnino, najemnica hiše v kalifornijskem Oaklandu. To je za okoli 2,5 milijona evrov prek podnajemne pogodbe najela od Alexa Lewina, ki je prav tako živel v hiši. Tudi Lewin je nato na lastni koži občutil njeno nepredvidljivost. Kot piše Business Insider, je od njega najprej zahtevala, da profesionalno očisti hišo, češ da je v njo zanesel snovi, na katere je alergična.

Lewin je to storil in ji med tem plačal nastanitev v hotelu. Od njega je nato zahtevala tudi, da zamenja več njenih osebnih predmetov, na katere je omenjena snov zašla in jih kontaminirala. Nato se je Hirschhorn vrnila v hišo, nedolgo za tem pa se je Lewin zaradi njenega “sovražnega” vedenja iz hiše izselil, sama pa je v njej ostala,čeprav ni imela pogodbe in ni plačevala najemnine.

Hirschhorn je za tem šla še korak dlje. Proti lastniku hiše je sprožila tožbo zaradi “malomarnosti in naklepnega kaznivega dejanja, ki je škodovalo njenemu zdravju,” piše Daily Mail. Trdila je, da so jo med pandemijo covida-19, ko je v Kaliforniji veljal ukaz o karanteni, silili, naj hišo zapusti. Primer je bil s poravnavo zaključen julija 2021, torej le nekaj mesecev, preden se je vselila v Jovanovicevo hišo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje