Preverite kakovost oblačil in se izognite napačnim nakupom

Magazin 28. Sep 202122:30 0 komentarjev
oblačila
Profimedia

Tudi v trgovinah s hitro modo lahko najdemo cenovno dostopna oblačila, ki so hkrati kakovostna, če le vemo, kako to preveriti. Tu je nekaj nasvetov modnih strokovnjakov, ki vas bodo obvarovali pred zgrešenimi nakupi.

Vsi smo radi lepo urejeni, bodisi po zadnjih modnih trendih bodisi po svojem okusu. Ni potrebe, da za lepa oblačila zapravimo celo premoženje, saj so znamke hitre mode dostopne in ponujajo aktualne oblačilne kose. Nevarnost pa obstaja, da takšna oblačila niso vedno tudi najbolj kvalitetna.

Modni strokovnjaki vse bolj poudarjajo, naj nas pri nakupih vodi kakovost, ne količina

kvalitetna oblačila
Profimedia

Da bi se izognili zgrešenim in nepotrebnim nakupom, smo pripravili seznam stvari, na katere je dobro biti pozoren ob nakupu, da bo ta trajnosten in hkrati v veselje.

Materiali

Za lep videz in obstojnost oblačila je izbor materiala ključnega pomena. Sintetične tkanine, ki se hitro mečkajo, ne bodo nikoli videti tako dodelano, kot na primer svila, bombaž, šifon, kašmir ali volna. Pri nakupovanju zato vedno preverite sestavo oblačil in naredite hitri test mečkanja: med dlanmi oblačilo zmečkajte, in če se material ne povrne v prvotno stanje, ga raje pustite na obešalniku.

Kroj

Danes je modna cela kopica različnih krojev in silhuet, od tistih izredno prilegajočih do zelo širokih. Pri izbiri kroja bodite pozorni na naslednje:
– Široki neprilegajoči se kroji (še zlasti tisti bolj škatlasti) so lahko videti izredno ceneno, saj so hitro videti, kot da ste izbrali napačno velikost.
– Neprilegajoči se kroji v kombinaciji s tankimi cenenimi materiali delujejo nestrukturirano. Tu lahko izpostavimo zelo popularen tvid oz. bukle, iz katerega je tvid narejen. Ta najlepše pride do izraza pri tajliranih oz. telesu prilegajočih se krojih, medtem ko je v kombinaciji s širokimi kroji videti povsem neelegantno. Če je material povrhu še tanek in ne vzdrži tajlirane oblike, je lahko rezultat zelo neprivlačen.

kvalitetna oblačila
Profimedia

Šivi

Na kakšen način je oblačilo zašito, lahko zelo hitro izda, ali gre za kakovosten kos. Pred nakupom zato vedno preverite, kako so zašiti robovi, žepi in drugi detajli. So šivi ravni ali delujejo površni? So na določenih mestih ostale nitke? Še zlasti pri kosih iz raztegljivih materialov bodite pozorni, da ko tkanino raztegnete, šivi ne popokajo.

Kovinski dodatki

Neti, gumbi in preostali kovinski dodatki na oblačilih in modnih dodatkih (še zlasti čevljih) hitro pokažejo pravo vrednost izdelka. Še zlasti tisti, ki so pobarvani v zlate in srebrne odtenke, lahko že ob prvi uporabi izdajo, da so v resnici plastični, saj se barva hitro odkruši. Če vam je oblačilo resnično všeč, lahko gumbe tudi zamenjate s tistimi nekoliko boljše kakovosti.

kvalitetna oblačila
Profimedia

Struktura

Kako oblačilo vzdrži svojo obliko, je zelo pomembno, če želite, da kos nosite dolgo časa. To je še zlasti vidno pri vrhnjih oblačilih, kot so jakne, plašči in suknjiči. Bodite pozorni na to, kako so zašiti ovratniki in rokavi. Se kroj lepo prilega in je oblačilo primero podloženo? Ti detajli bodo hitro razkrili, ali je kos kakovosten in ali bo opravil test časa.

Potiski

Težko je posploševati, ko govorimo o potiskih, saj so različni potiski priljubljeni v različnih obdobjih. Kljub temu pa se na seznam tistih, ki so v vsakem primeru videti neelegantno, umešča kar nekaj primerov. Največkrat gre za kombinacijo potiska in poceni materiala (kot je sintetika), še zlasti takega, ki se sveti. Zato se izogibajte svetlečih materialov v kombinaciji z živalskimi potiski ali drobnim rožastim printom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!